Zoo Praha oslavila 90. výročí od svého otevření.

3. 10. 2021
Vážení čtenáři, milí klienti, skupina JURIS REAL pod vedením pana Mgr. Romana Kaplana se snaží působit v duchu CSR (Corporate social responsibility – společenské odpovědnosti firem) na společnost v České republice i osvětově, a to na rozdíl i od jiných firem, které v oblasti dražeb dokonce porušují právní předpisy. Navíc od zahájení nového školního roku v září uplynul jeden měsíc, což může být dozajista důvod k uspořádání malé rodinné oslavy, a to i s prarodiči (dědečkem a babičkou) např. právě v pražské ZOO, která si v tyto dny připomíná 90. let od svého vzniku. 

Jedno z nejnavštěvovanějších míst v hlavním městě totiž návštěvníkům poprvé otevřelo své brány 28. září 1931. Oslavy zoologická zahrada pojala právě v duchu 30. let minulého století. U vzdělávacího centra poblíž hlavního vchodu do areálu hrála swingová kapela a návštěvníci se zde mohli zúčastnit swingových workshopů.

Na počest výročí svého otevření pražská ZOO vydala také limitovanou edici Trojských tolarů, které je možné zakoupit na e-shopu Státní tiskárny cenin. Na tiscích jsou vyobrazena populární zvířata z trojské zoo, konkrétně slon indický, lachtan jihoafrický a gorila nížinná. Peníze z prodeje tolarů zoo použije na financování svých projektů, které mají za cíl ochranu ohrožených druhů v oblastech jejich přirozeného výskytu.

V Praze před otevřením trojské zoo existovaly různé zvěřince. Veřejně dostupná podívaná na exotická zvířata v ní však chyběla. Největší zásluhy na tom, že se dlouholeté snažení o vybudování zahrady v české metropoli podařilo, měl středoškolský profesor a ornitolog Jiří Janda, který se stal i prvním ředitelem nově otevřeného zařízení. Původně měla být ZOO vybudována na Štvanici, po druhé světové válce ale velkostatkář Alois Svoboda věnoval metropoli pozemky v Troji s podmínkou, že na nich bude vybudována taktéž zoologická zahrada. Prvním zvířetem, které ale nemělo vhodnou ubikaci, byla v roce 1930 lvice Šárka darovaná cirkusem Rebernigg. Prvním oficiálním obyvatelem Pražské ZOO se pak stala vlčice Lotta.

Na zajímavá fota ZOO i jejich obyvatel zvířátek se můžete podívat na: https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/90-let-zoo-praha-chronologicky-dobove-fotografie.A211001_153837_hobby-mazlicci_mce


Mgr. Petr Jezdinský (za použití ČTK a idnes.cz)


Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč