Brněnský byt již stojí stejně, jako stál ten pražský před pandemií.

1. 4. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, brněnské seconhandové byty dosáhly stejné prodejní ceny, jakou měl pražský byt těsně před vypuknutím pandemie covidu. V loňském 4. čtvrtletí stouply meziročně v celé České republice ceny prodávaných starších bytů o 19 procent na 46.119 korun za m2. Toto zjištění vyplývá ze studie realitní skupiny European Housing Services (EHS).

V Brně se totiž starší byty poprvé prodávají za více než 87.500 korun za metr čtvereční. Cena rodinných domů v Jihomoravském kraji přitom klesla na zhruba 43.000 korun za metr čtvereční. Brněnské nájmy v mezičtvrtletní komparaci klesly na 244 korun za m2.

V hlavním městě se průměrná prodejní cena za metr čtvereční pohybuje na hranici 112.000 korun. Proti 3. kvartálu se jedná o pokles v řádu stokorun. Podle vyjádření EHS se byty určené pro profesionální investory do veřejné nabídky dostávají stále méně. Jejich ceny jsou v metropoli výrazně nad uvedenou hranicí.

Nájmy v Praze vystoupaly na maximum od vypuknutí koronavirové krize. Průměrný metr čtvereční bytu se pronajímá za 279 korun. Růst je podle EHS plošný a tlačí ho především inflace.

Trh se začíná dělit na nabídku pro běžné domácnosti s jasným finančním limitem a nabídku pro investory, kteří nemají problém za dané situace přeplácet. Jde o ukázku nové reality trhu, která bude provázet celý letošní rok.

Podle EHS i ceny ve Středočeském kraji momentálně naráží na finanční možnosti domácností. Méně dostupné hypoteční úvěry a rostoucí ceny materiálů a stavebních prací přinesly propad středočeských cen. Průměrná cena bytů v Královéhradeckém kraji se s 78.500 Kč za metr čtvereční po Praze a Brně stala třetí nejvyšší v republice.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím European Housing Services a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč