Za byt u metra si obyvatel hlavního města připlatí i přes půl milionu korun.

3. 10. 2020
Vážení klienti, milí čtenáři, docházková vzdálenost metra zvyšuje cenu nových bytů v Praze průměrně o 4 tisíce korun za m2. Zatímco průměrná nabídková cena nově postavených bytů na pražském realitním trhu činí 109.310 korun za metr čtvereční, byty u jedné ze stanic metra vyjdou až na 113.219 korun za m2. Při průměrné velikosti pražského bytu, která je nyní 65 metrů čtverečních, si tak zájemci za byt u metra připlatí v průměru zhruba 260 tisíc korun.

Toto zajímavé zjištění vyplývá z exkluzivní analýzy Central Group, která vyčíslila cenový rozdíl mezi průměrem nemovitostního trhu a vybranými 38 pražskými developerskými projekty nacházejícími se v okruhu maximálně 300 metrů od stanice metra.
 
Lokalita, potažmo čas strávený na cestě do práce či do školy, hraje při výběru nového bydlení zásadní roli. Je tedy logické, že ceny blízko metra jsou vyšší než třeba u bytů vzdálených byť jen pár zastávek autobusu od metra. Občané Prahy přesto takovéto bydlení vyhledávají a jsou taktéž ochotni si za něj připlatit.
 
Celkový index dostupnosti bydlení se v Praze trvale zhoršuje. Dostupnost bydlení se zhoršuje zejména kvůli tomu, že ceny bytů rostou daleko rychleji než finanční příjmy obyvatelstva. Na výši cen tlačí především uměle omezená nabídka v důsledku přemíry byrokracie a nekonečných povolovacích procesů. Zde je třeba hledat řešení současné „bytové“ krize. Pouze masivní nabídka nových bytů na realitním trhu může zastavit nezdravý růst cen z posledních let. Dolů ale ceny nepůjdou. Prostor pro zlevňování totiž neexistuje díky enormnímu nárůstu cen pozemků, stavebních prací a materiálu. Dostatečná nabídka ale může růst cen zastavit a pak by se v průběhu několika let dostupnost bydlení mohla zlepšit postupným zvyšováním příjmů obyvatel. Politici často vidí řešení současné krize dostupného bydlení v posílení nájemního sektoru. Podle dat ČSÚ v současné době v nájmu bydlí jen 19 procent lidí, nejvíce zhruba 39 pct bydlí ve vlastním domě a 29 procent ve vlastním bytě. Směřovat ale střední třídu do nájmu, který je pro ni méně výhodný než koupě vlastního bydlení s hypotečním úvěrem, postrádá ale ekonomický smysl.Nová výstavba představuje ohromný národohospodářský potenciál pro stát. Jenom z každého nového bytu v Praze stát inkasuje na daních skoro jeden milion korun. Při zhruba 5 000 prodaných bytech v loňském roce je to tedy kolem pěti miliard korun. A to jen z bytů a pouze v metropoli.
 
Zdroje:
 
 
 
 
Mgr. Petr Jezdinský

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč