Odborníci počítají v příštích letech s novým realitním boomem.

14. 12. 2023
Vážení klienti, milí čtenáři, ceny nemovitostí podle expertů porostou celosvětově příštích deset let každoročně o devět procent. Toto zjištění vyplývá z ankety německého hospodářského institutu Ifo a Institutu pro švýcarskou hospodářskou politiku. Ve východní Evropě má být přitom růst cen ještě vyšší. „Růst cen nemovitostí je tažen spíše poptávkou než nabídkovými faktory,“ oznámil analytik Ifo Timo Wochner. Šetření pracovalo s nominálními hodnotami, to jest tedy hodnotami neočištěnými o inflaci.

Oslovených 1 405 odborníků ze 133 zemí anticipuje, že vyšší životní úroveň a vyšší příjmy povedou v mnoha regionech světa ke zvýšené poptávce, ale také k touze po větším životním prostoru a k růstu populace. Svou roli sehraje i trend k častějšímu využívání home office. „Za růstem cen nemovitostí stojí podle 27 procent  expertů  nabídkové faktory, jako jsou omezené výrobní kapacity, vyšší ceny stavebních materiálů a nedostatek stavebních pozemků,“ sdělil Wochner. Měnovou politiku centrálních bank, inflaci a vládní politiku uvádí jako hnací síly očekávaného růstu cen 12 procent respondentů. Růst cen realit v západní Evropě (6,4 procenta) a Severní Americe (7,7 procenta) podle národohospodářů zřejmě zůstane pod celosvětovým průměrem. Výrazně vyšší tempa růstu se očekávají v jižní a východní Evropě (18,4 a 14,9 procenta). Ještě více by ceny imobilií podle analytiků mohly vzrůst především v jižní a západní Asii (25,1 a 22,4 procenta) a ve Střední Americe (24,4 procenta).

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím německého hospodářského institutu, Institutu pro švýcarskou hospodářskou politiku, iROZHLAS.CZ  a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč