Počet bytů ke krátkodobému nájmu v metropoli poklesl o 45 procent.

4. 3. 2021
Vážení čtenáři, počet bytů ke krátkodobému nájmu, především typu Airbnb, na pražském realitním trhu od března do konce loňského roku klesl o 45 procent na 6.216. Toto zjištění vyplývá z údajů společnosti AirDNA, které má ČTK k dispozici. Počet je nejnižší za poslední tři roky, od kdy data eviduje. Podle zástupců realitních firem, které Česká tisková kancelář oslovila, kleslo nájemné v centru Prahy o 20 až 40 procent a byt 2+KK se dá v Praze 1 pronajmout i za 10.000 korun měsíčně.

V pondělí 1. března uplynul rok od prvního oficiálně zjištěného případu koronaviru v České republice. Následně zaváděná opatření proti jeho šíření prakticky zastavila příjezdy zahraničních turistů. Ti zejména v Praze hojně využívali krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Po určitém uvolnění v letních měsících přišla na podzim nová vlna zpřísňování.

„Prázdné byty Airbnb zahýbaly s cenami pronájmů v celé Praze. V centru hlavního města klesly o 25 až 30 procent, v celém městě v průměru o deset až 15 procent. Někteří vlastníci nabídli byty výrazně pod cenou a přilákali tak do centra lidi, kteří by jinak bydleli spíše v okrajovějších částech. Byt 2+KK v Praze 1 si dnes můžete pronajmout i za 10.000 korun měsíčně, což je extrémně nízká cena,“ konstatoval ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák. Podle jeho názoru toho využili především tzv. singles a mladé páry, pro které není problém se stěhovat.

Re/Max eviduje v centru metropole pokles nájemného o 30 až 40 procent. Podle Terezy Vrzákové z Re/Max G8 majitelé nechtějí garantovat příliš dlouhé nájmy s vizí oživení turismu a smlouvy uzavírají většinou na několik měsíců.

Ačkoliv jsou byty krásné a na pohled zajímavé, nejsou většinou zařízené na trvalé bydlení. Často chybí třeba úložné prostory nebo vybavená kuchyň. Tím pádem se do nich nestěhují klasičtí nájemníci. Jsou obsazovány studenty a dlouhodobě žijícími cizinci v Praze, kterým tyto nedostatky nevadí.

Podle ředitele společnosti Fincentrum Reality Jaromíra Maška je zájemců o nájemní byty stále stejně, ovšem začíná se prodlužovat doba, než se vyhledá nový nájemce. To byl trend především posledního čtvrtletí loňského roku.

Regionální ředitel společnosti 4fin Karel Peter uvedl, že dlouho probíraná regulace Airbnb není kvůli covidu alespoň zatím třeba. „Oživení poptávky po tomto druhu ubytování můžeme očekávat nejdříve koncem tohoto roku v závislosti na tom, jak rychle budou státy postupovat s vakcinací obyvatel,“ uzavřel Peter.

 

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČTK)


Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč