Anonymní nahlížení do katastru nemovitostí bude nakonec dál možné.

4. 6. 2021
Vážení klienti, milí čtenáři, anonymní nahlížení do katastrálního operátu přes webové rozhraní bude zachováno, i když od června měli mít původně přístup např. ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka vkladového řízení pouze přihlášení uživatelé. Proti softwarovým robotům, které využívají spekulanti s pozemky a nemovitostmi, pomůže test, informoval mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Zachování možnosti anonymně nahlížet do soupisu nemovitostí uvítala občanská iniciativa Otevřený katastr, k níž se připojilo na 15.000 občanů, 240 společenství vlastníků jednotek a bytových družstev a 230 firem i profesionálů. „Těší mě, že občanská iniciativa je schopna ovlivnit kroky úřadů. Hlas občanů je slyšet, a to je dobrá zpráva pro českou demokracii,“ uvedl zakladatel iniciativy, advokát Petr Novotný.

Původně katastrální úřad počítal s tím, že od června budou kompletní údaje v internetové aplikaci Nahlížení do katastru nemovitostí dostupné jen uživatelům přihlášeným prostřednictvím Portálu národního bodu pro identifikaci a autentizaci, známého jako eIdentita, nebo pomocí účtu pro dálkový přístup do katastru nemovitostí. Nepřihlášení uživatelé měli vidět pouze základní údaje o nemovitostech a řízeních. „Chápu, že údaje z katastru musí být dostupné, aby bylo možné oslovit vlastníka kvůli odkupu třeba při přípravě stavby, ale má to svoje meze. Proto jsme se s předsedou katastrálního úřadu dohodli na postupu, který zachová možnost anonymního nahlížení do katastru, současně ale zabrání zneužívání těchto údajů nejrůznějšími spekulanty s pozemky,“ oznámil ministr zemědělství Miroslav Toman (ANO). Pro omezení robotických dotazů bude obnoveno využívání tzv. Turingova testu. Uživatelé, kterým tento test nevyhovuje, mohou využít přihlášení elektronickou identitou, dodalo ministerstvo.

Například v květnu si anonymní uživatelé zobrazili 92 milionů výstupů s údaji o vlastnících nebo o účastnících vkladových řízení, což je takřka trojnásobný nárůst proti běžné úrovni v minulých letech. Významnou část těchto anonymních dotazů podle ministerstva generují tzv. softwaroví roboti, poněvadž třeba i v noci běžně přichází 100.000 dotazů za hodinu. Chystané opatření ale vzbudilo nesouhlasné reakce těch, kteří nechtěli používat elektronickou identitu. Předseda ČÚZK Karel Večeře podotkl, že katastr nemovitostí je sice veřejný, ale poskytování informací o vlastnících musí ctít základní pravidla ochrany soukromí. „S vytěžováním dat roboty musíme bojovat a postihovat i následné obchodování s těmito údaji. Přijatá technická opatření budeme průběžně vyhodnocovat i ve spolupráci s Úřadem pro ochranu osobních údajů a experty na kybernetickou bezpečnost a upravovat je, abychom mohli zachovat přístup bez přihlášení,“ zdůraznil a uzavřel.

Mgr. Petr Jezdinský (s použitím vlastních poznatků a webů Česká-justice.cz, Seznamzpravy.cz, Aktuálně.cz a Novinky.cz)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč