Ceny stavebních materiálů v meziroční komparaci stouply až o vyšší desítky procent.

3. 5. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, ceny všech stavebních materiálů stouply v meziročním porovnání o vyšší desítky procent. Vyjma přetrvávajících vlivů, jakými jsou problémy v dopravě, vysoká poptávka na globálních trzích, jsou samozřejmě nesnází rostoucí ceny energií a emisních povolenek a taktéž válka na Ukrajině. Toto zjištění vyplývá z aktuálního vyjádření Svazu podnikatelů ve stavebnictví a stavebních společností Eurovia CS, Metrostav, Skanska a Strabag.

Meziroční nárůst činí v průměru podle typu 20 až 60 procent u vláknitých izolací, 40 až 80 procent u polystyrenů, 35 procent u hydroizolací a geotextilií, 20 procent u zdicích materiálů, deset procent u betonového zboží, 60 až 90 procent u plastového potrubí, 60 procent u hutních výrobků a 40 až 130 procent u výrobků ze dřeva. Nadále se očekává meziroční růst cen o pět až deset procent. Výrazný nárůst cen plastů a oceli provázený jejich nedostatkem na trhu je projevem celosvětových trendů a tuzemská poptávka je příliš neovlivňuje. Rostou ceny cementu, což se promítá do zdražení betonových směsí, stejně tak zdražují keramické obklady a dlažby a zdicí materiály. Ty čeká v blízké době růst cen o 15 až 20 procent. K minimální korekci došlo u některých izolantů, např. polystyrénu, ale jen proto, že jeho cena se již blížila minerální vlně, tudíž se jeho používání nevyplácelo.

S ohledem na aktuální vývoj cen energií a také emisních povolenek je momentálně velmi turbulentní vývoj u betonu, respektive u všech vstupů, které jsou nezbytné pro jeho výrobu, tj. u cementu a kameniva, kde je nárůst cen zhruba 20 procent. Zvyšují se také finanční náklady na dopravu, a to asi o 15 až 20 procent. Rostoucí ceny energií a pohonných hmot táhnou nahoru i ceny asfaltových směsí, od nichž se promítají ceny bitumenu, kameniva a vápence,“ uzavřela tisková mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná.


Mgr. Petr Jezdinský

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč