Polovina velkých společností plánuje snižovat plochy kanceláří.

15. 11. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, zhruba polovina velkých nadnárodních korporací plánuje v příštích třech letech omezit své kancelářské prostory. Firmy se tak stále přizpůsobují rozšířenější práci z domova (home office), kterou začaly zavádět v době pandemie nemoci covid-19. Informuje o tom list Financial Times (FT), který se odvolává na empirické šetření Knight Frank. Výzkumu se zúčastnilo 350 společností z různých oborů po celém světě, které mají dohromady více než deset milionů zaměstnanců. Největší počet firem uváděl, že sníží administrativní rozlohu kanceláří o 10 až 20 procent.

Lepší, ale menší prostor, je pravděpodobně slogan velkých organizací,“ prohlásil expert „na komerci“ z Knight Frank Lee Elliott. „Pro realitní trhy to není smrtící rána, poněvadž to, co aktuálně vidíte, je nedostatek nabídky, a tedy růst nájemného u nejlepších budov,“ doplnil. Předpoklad, že velké korporace budou snižovat rozlohu kancelářských prostor, však vyvolává obavy o budoucnost starších budov a neoblíbených míst, protože trh s komerčními realitami se musí vypořádat s bolestivým poklesem způsobeným vyššími úrokovými sazbami. Takřka polovina dotazovaných společností rovněž plánuje změnit v příštích třech letech své sídlo. Většina menších firem se naopak chystá své kancelářské prostory rozšiřovat.

Elliott dodal, že v uplynulých třech letech mnoho obchodních korporací pozastavilo rozhodnutí o využití nemovitostí, aby zhodnotily pracovní návyky po pandemii. Mnoho jich taktéž musí čekat na ukončení smluv o pronájmu, než učiní další rozhodnutí. Organizační jednotky mají různý přístup k práci z domova. Přibližně třetina společností v průzkumu se rozhodla, že zaměstnanci musejí zcela nebo převážně pracovat z kanceláře (home office). Většina z nich, konkrétně 56 procent, zvolila hybridní model, tedy částečně z domova, a zhruba deset procent se rozhodlo pro práci převážně z domova.

Např. studie realitní kanceláře Savills přitom předpovídá, že americká města jako jsou San Francisco a Washington, budou mít v příštím desetiletí přebytek kancelářských prostor. Asijský trh bude zřejmě napjatější, zatímco Evropa bude někde mezi.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Knight Frank, Financial Times, Savills a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč