Gretzky prodal podruhé své rozlehlé sídlo.

5. 6. 2021
Vážení čtenáři, sídlo, které kanadská hokejová legenda obývala, postavili v roce 2002 na jeho přání podle návrhu architekta Richarda Landryho, jenž se na obdobně rozměrné zakázky specializuje, a Waynu Gretzkymu a jeho ženě Janet vytvořil domov v předválečném koloniálním stylu. To jednoduše znamená dům s cihlovými fasádami, které doplňují výrazné bílé prvky. Rovněž v okolí hlavní budovy je možné nalézt vedlejší detaily jako třeba altánek ve stejném slohu.

Portál, tedy hlavní vstup, je zdobený bělostnými sloupy v antickém stylu. Celý příjezdový prostor je zastřešený tak, aby vlastník a jeho hosté při příchodu byli chráněni např. během deště. Dům na 2,7hektarovém pozemku obklopuje nádherná zahrada s nádechy francouzského stylu. Uvnitř sídla pak hosté naleznou nejenom to, co by člověk u jedné z největších sportovních celebrit očekával, ale možná i trochu víc. Vyjma nezbytného bazénu, tenisového kurtu a prvotřídně zařízené posilovny na více domácky založené hosty učiní pravděpodobně velký dojem kuchyň zařízená v mramoru a vybavená špičkovými spotřebiči SubZero a Wolf, k ní pak přiléhá spíž o rozměrech regulérního pokoje. K rozlehlé hlavní ložnici doprovozené dvěma koupelnami je připojený i malý samostatný obývací pokoj. Kromě té je v domě možné napočítat ještě pět dalších soukromých pokojů a s nimi pak i dalších šest koupelen a toalet. Zábavu majitelé i hosté naleznou např. v herně s kulečníkovým stolem, případně v domácím kinosále. Celá domácnost se rozkládá na více než 1 200 m2. Hlavní budovu doplňuje dvojice samostatných domů pro hosty a pak ještě garáž, nad níž je ubytování pro personál. Dům stojí v uzavřené komunitě Sherwood Country Club.

Jak upozorňuje web Variety, hokejový útočník, jenž na ledě zářil v letech 1979 až 1999, prodává sídlo již podruhé. Poprvé je od něj koupil v roce 2007 za 18,5 milionu dolarů (389 milionů korun) baseballista Lenny Dykstr, který ovšem o několik let později zkrachoval a musel se honosného domu zbavit. Pro Gretzkyho bylo jistě zvláštní, když dům odkupoval zpět, ovšem již jen za 13,5 milionu (284 milionů korun) od vlastníků, kteří ho získali v aukci po Dykstrovi. Nyní tedy Great One (Wayne Gretzky) prodal dům podruhé, a přestože proti původně požadované částce 22,9 milionu dolarů (482 milionů korun) za něj získal „jen” 17,6 milionu dolarů (371 milionů korun), znovu na realitním obchodu vydělal.

Prameny:

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím výše uvedených pramenů)


 


Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč