Pražská plynárenská zvýší cenu plynu průměrně o 15,7 procent.

1. 3. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, Pražská plynárenská zvýší od 1. dubna cenu plynu v základním ceníku v průměru o 15,7 procenta. Klientů s fixovanými cenami se zdražení ale nedotkne, uvedl mluvčí firmy Miroslav Vránek. Důvodem ke zdražení je podle něj nepříznivý cenový vývoj na velkoobchodních trzích.

Naposled společnost obdobným způsobem zdražila od 31. prosince loňského roku, a to o 7,3 procenta. Podle informací má základní ceník Standard u společnosti menšina zákazníků, přesné číslo společnost neuvádí.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií. Plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425.000 odběrných míst. Jediným akcionářem společnosti je Pražská plynárenská Holding, ovládaná hlavním městem Prahou.

S uvedenou změnou vyčkala Pražská plynárenské až na konec zimní topné sezony, kdy je spotřeba plynu nejvyšší, s cílem zmenšení reálného dopadu na zákazníky,“ sdělil Vránek.

Základní ceník využívají podle jeho mínění z velké části zákazníci s malou spotřebou, kteří používají zemní plyn např. pouze k vaření. Domácnost s ročním odběrem 0,4 megawatthodiny (MWh), což odpovídá pouze vaření, podle Vránka zaplatí o 12 korun měsíčně víc.

V případě vaření a ohřevu vody s odběrem čtyři MWh to bude o 119 korun více a v bytech, kde lidé využívají zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení s ročním odběrem 11 MWh, bude nárůst měsíčních nákladů o 383 korun.

Vránek doplnil, že firma situaci monitoruje a snaží se lidem zajistit co nejnižší ceny. 


Mgr. Petr Jezdinský (za užití ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč