Soudní exekutoři čerpají ohromná množství dat z katastrálního operátu.

6. 7. 2021
Vážení klienti, milí čtenáři, vzhledem ke skutečnosti, že jak pan Mgr. Roman Kaplan, tak i pan Milan Teichmann působí dlouhodobě a úspěšně jako specialisté na výkup nemovitostí, neunikne nám opravdu žádná informace ze světa exekučního práva. Navíc tyto informace se týkají i problematiky katastru nemovitostí, kterou také dlouhodobě sledujeme. Vypadá to totiž, že exekutoři jednoduše patří mezi rekordmany v čerpání dat z katastru nemovitostí v České republice, ale tak jednoduché to zase tak právě není, jak se dozvíte níže.

Za minulý rok si v katastrální aplikaci „Dálkový přístup“ exekutoři a jejich zaměstnanci (úřady soudních exekutorů) stáhli údaje za bezmála 948 mil. Kč. Přitom celá veřejná správa, do níž se soudní exekutoři také počítají, si stáhla data za 1,5 mld. korun. Exekutoři se tedy na tomto provozu podílejí z celých 65 procent! Nikdo jiný z katastru tolik jako exekutoři nečerpal. Např. obchodní banky si stáhly údaje o nemovitostech za 102 milionů korun, realitní makléři pak za 17 milionů. Exekutoři navíc za katastrální data neplatí. „Rozsah využívání služby exekutory je ve zjevném nepoměru k jimi zajišťované agendě, přesto se zatím nepodařilo přijmout účinná opatření k jeho snížení,“ uvedl Český úřad zeměměřický a katastrální (dále jen „ČÚZK“) ve výroční zprávě za rok 2020.

Přetrvávání problému se soudními exekutory potvrdil předseda úřadu Karel Večeře. „Ze strany exekutorů je tu obrovská zátěž na software a další technickou infrastrukturu. Loni jsme proto opakovaně s exekutory a IT firmami, které jim poskytují servis, jednali o nastavení podmínek,“ konstatoval šéf ČÚZK s tím, že jednání s exekutory nebylo a není vůbec jednoduché. „Je třeba zdůraznit, že aktuálně je vedeno více než 4,3 milionu exekucí pouze na fyzické osoby. U každé je nutné v exekučním řízení ověřit, zda má povinný (dlužník) nemovitou věc či nikoli a v případě, že ano, pak se postupuje dále,“ poznamenala mluvčí Exekutorské komory ČR Lenka Desatová. 


Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČÚZK a Seznam zprávy)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč