Nájemné v České republice vzrostlo až na 8 746 korun za měsíc.

9. 10. 2023
Vážení klienti, milí čtenáři, nájemné v ČR v prvním čtvrtletí v meziroční komparaci vzrostlo průměrně o 12,3 procenta na 8 746 korun za měsíc. Růst cen nájmů pokračuje i ve druhém kvartálu, a to zatím o 16,7 procenta. Např. v květnu tak občané průměrně zaplatili 9 394 korun měsíčně, sdělila finančně poradenská společnost Patron GO na základě empirického šetření mezi 1 400 Čechy ve věku do 55 let.

Ceny nájemného podle Jiřího Patáka z Patron GO porostou i do budoucna. „Lze to vyčíst z prozatímního vývoje ve druhém čtvrtletí, ale také kvůli plánovanému zvýšení daně z nemovitosti. To se promítne právě do nájmů. Vlastníkům nemovitostí se zvýší náklady - a ti si je nechají zaplatit od nájemců jedna k jedné. Očekávám, že stovky až tisíce korun navíc, které hodlá stát na každém bytě vybrat, pronajímatelé zohlední a nájmy podraží,“ řekl Paták.

Např. realitní společnost 21 Century udává, že průměrná cena nájmu v tuzemsku se pohybuje těsně pod 300 korunami za m2. Cena celkového nájemného se podle ní meziročně zvyšovala o 200 až 300 korun. Nejdražší ceny za metr čtvereční jsou v Praze, uvedla. V prvním čtvrtletí letošního roku podle společnosti činila cena 394 korun za metr čtvereční, zatímco minulý rok to bylo 349 korun. Nejnižší nájmy existují v Moravskoslezském a v Ústeckém kraji. V Moravskoslezském kraji činí cena za m2 180 korun, v Ústeckém kraji 170 korun, dodala. Ceny nájmu se budou podle výkonného ředitele firmy v České republice Tomáše Jelínka nadále zvedat. Důvodem je regulace hypotečních úvěrů a vysoká inflace, které odrazují developery od výstavby nových rezidenčních nemovitostí, konstatoval. „Regulace hypoték v ČR jsou snad nejtvrdší v celé Evropě, což snižuje počet lidí, kteří si mohou pořídit vlastní bydlení. Kvůli odlivu klientů až o 80 procent pozastavili developeři výstavbu řady projektů a současně extrémně vzrostly náklady na výstavbu,“ prohlásil Jelínek.

Eduard Forejt ze společnosti Passerinvest se domnívá, že snížení úrokové sazby by mohlo mít vliv na snižování nájemného. Vedlo by to podle jeho názoru k podpoře výstavby nových nájemných bytů a vytvoření volných rezidenčních nemovitostí na trhu. Tím by se tlak na výši nájemného mohl uvolnit, míní. Zároveň podle Forejta přefinancování nemovitostí ze strany hypotečních bank nutí individuální pronajímatele bytu k dalšímu zvyšování cen nájmů, a tím snížení vlastních nákladů na splátku hypotéky. „Klasický model - koupíte byt, který chcete později předat vlastním potomkům. Budete ho pronajímat a až bude dítě dospělé, tak mu ho necháte. Banka ale přefinancuje hypotéku a vy zjistíte, že nájem splátky nepokryje. I přestože do přiměřené míry zvýšíte nájem svého bytu, tak z vlastního platu budete muset odvádět ještě dalších 5000 nebo 10.000 Kč,“ uzavřel Forejt.


Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Patron GO, 21 Century, Passerinvest a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč