Ceny nemovitostí v tuzemsku vzrostly nejvíce za posledních 10 let.

10. 11. 2021
Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v České republice v prvním kvartálu v  mezičtvrtletní komparaci vzrostly nejvíce za posledních deset let. Nejvíce u pozemků, o 5,2 procentního bodu. Pozemky zdražily nejvíce taktéž v meziročním srovnání, o 15,8 procentního bodu. Od roku 2010 jsou jejich ceny takřka dvojnásobné. Toto zjištění vyplývá  z HB Indexu Hypoteční banky, jehož výsledky uveřejnila na webových stránkách.

Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

Ceny pozemků meziročně vzrostly o 15,8 procentního bodu na 194,8 bodu. Za růstem cen stojí dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou brzdí zastaralé územní plány a nedostatečné kapacity inženýrských sítí.

Finanční náklady na zasíťování navíc rostou. Spolu se zdražováním pozemků roste zájem o ty ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst.

Ceny bytů meziročně stouply o 13,4 procentního bodu na 177,4 bodu. Mezikvartálně vzrostly o 3,8 bodu. Byty zdražily ve všech krajích, nejvíce v Moravskoslezském, Karlovarském a Jihomoravském, nejméně pak v hlavním městě.

Developeři zdražují v průběhu jednotlivých etap i vícekrát. Co se týče kategorií, nejvyšší růst cen byl opět u bytů o dispozicích 3+1 a 3+kk.

Rodinné domy meziročně zdražily o 10,4 procentního bodu na 159,2 bodu. Mezičtvrtletně jejich ceny vzrostly o 3,2 procentního bodu. Existuje přitom zájem jak o nemovitosti v dobrém technickém stavu, tak o ty před rekonstrukcí.

Trvá i poptávka po rodinných domech ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, ke kterým se vážou nižší ceny. Mimo reality k bydlení navíc pokračuje i vysoký zájem o objekty pro individuální rekreaci. Vyjma vysoké poptávky za zdražováním rodinných domů stojí i mírně rostoucí ceny stavebních prací a materiálů.


Mgr. Petr Jezdinský (za použití HB Indexu Hypoteční banky)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč