Byty v největších městech České republiky zdražily o více než desetinu.

2. 2. 2022
Vážení klienti, milí čtenáři, nejvíce zdražily byty v Ostravě, takřka o pětinu, nejméně v Praze, o 10,2 procenta. Nejdražší byty byly v Praze s průměrnou cenou 102.812 Kč za m2, nejlevnější pak v Ústí nad Labem s cenou 22.728 korun za metr čtvereční.

Můžeme vypozorovat, že ceny bytů v největších českých městech bez výjimky rostly. V Ostravě jsou ceny dlouhodobě jedny z nejnižších, proto je tu také největší potenciál růstu i pro futuro. Po Ostravě ceny nejvíce vzrostly v Ústí nad Labem (o 17,3 procenta) a Hradci Králové (o 16,3 pct). Naopak po Praze nejméně stouply v Olomouci (o 10,9 procenta) a v Brně (o 12,8 procenta). Růst cen byl v tuzemsku doprovázen poklesem počtu nabídky bytů a rovněž realizovaných prodejů u všech sledovaných měst s výjimkou Prahy, kde se nabídka v meziroční komparaci zvýšila o 1,6 procenta. Nejvíce nabídka poklesla v Ústí nad Labem (o 17 procent), v Ostravě a Olomouci (shodně o 14 procent).

Celý rezidenční trh čeká na vývoj v dalších měsících, kdy teprve mohou přijít další ekonomické dopady pandemie. V letošním roce se na realitním trhu už projeví krize spjatá s covidem-19, a to konkrétně u panelových bytů v okrajových částech měst. Právě zájemce o tyto byty bude finanční situace nejvíce tížit. Naopak cenový pokles u bytů v novostavbách a bytů v centrech měst o dispozicích 2+kk nebo 2+1, kterých existuje dlouhodobě nedostatek a o něž jeví zájem ve velké míře investoři, není pravděpodobný.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč