Finanční výdaje na bydlení proti roku 1989 stouply 9,5 krát, mzdy pak desetkrát.

3. 9. 2020
Vážení čtenáři, výdaje na bydlení, vodu, energie a paliva v České republice v roce 2018 dosáhly 654, 6 miliardy korun a proti roku 1989 byly 9, 5 krát vyšší. Výdaje na bytové vybavení a zařízení domácností vzrostly zhruba šestinásobně. Cenová hladina byla v roce 2018 5, 5 krát vyšší, průměrná mzda vzrostla zhruba desetkrát. Toto zjištění vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Zatímco na začátku devadesátých let tvořily výdaje domácností na bydlení, vodu, energie a paliva 68, 7 miliardy korun, loni to již bylo 654, 6 miliardy. Lze říci, že výdaje spojené s bydlením se zvýšily výrazně více než ostatní typy výdajů,“ sdělil ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček. Celkové výdaje, které vyjma bydlení zahrnují např. potraviny, nápoje, zdraví, dopravu, rekreaci, vzdělávání nebo služby, vzrostly v roce 2018 proti roku 1989 sedminásobně na 2, 49 bilionu korun. Finanční výdaje na bydlení ve srovnání s celkovými výdaji tak dosáhly 26, 3 procenta. V roce 1989 to bylo 19, 3 pct.

„Při zohlednění inflace lze říci, že se na výdaje spojené s bydlením vynakládá reálně více finančních prostředků než v minulosti. Kdybychom však zohlednili i výši mezd, můžeme říci, že se občané mají průměrně výrazně lépe. Mohou si dovolit vynakládat více peněz na výdaje spojené s bydlením, a přitom jim stále zbude podstatně více peněz na další typy výdajů než před 30 lety,“ dodal Křeček. Podle jeho názoru je tak nepochybné, že lidem vzrostla životní úroveň.

V roce 1989 se v tuzemsku postavilo 55.073 bytů, loni to bylo skoro o dvě pětiny méně. Za posledních 30 let byl rekordní předkrizový rok 2007 s 41.649 dokončenými byty. „Zatímco ještě počátkem devadesátých let se stavělo přes 40 tisíc bytů ročně, nyní si o tom můžeme nechat jen zdát. Rok 2018 byl na počet dokončených bytů nejúspěšnější od roku 2010, přesto bylo postaveno jen necelých 34 tisíc bytů,“ uvedl dále Křeček. Počet postavených bytů má podle něj výrazný vliv na ceny na realitním trhu, nedostatečná nabídka může za raketový růst cen v posledních letech. Např. v metropoli zdražily nové byty za poslední čtyři roky zhruba o 90 procent. „Přesto lze říci, že koupit byt v dnešní době je jednodušší, než na počátku devadesátých let. Tehdy totiž nebyl rozvinutý hypoteční trh, hypotéky měly úrokové sazby v desítkách procent a celému systému chyběla právní stabilita,“ uzavřel Křeček.
 

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč