Největší hypoteční banky již oznámily očekávaný růst sazeb hypoték.

5. 9. 2021
Vážení čtenáři, největší komerční banky v uplynulých dnech oznámily nárůst sazeb hypotečních úvěrů. Další k tomuto kroku přistoupily nedávno. Toto zjištění vyplývá z ankety ČTK mezi největšími obchodními bankami. Důvodem zdražování je podle nich růst ceny peněz na mezibankovním trhu.

Centrální banka podle poradce České bankovní asociace (ČBA) Miroslava Zámečníka po červnovém zvýšení své základní úrokové sazby musí pokračovat v nastoupené cestě, pakliže chce inflační očekávání zlomit, než se v tuzemské ekonomice zahnízdí.

Hypotečním bankám taktéž postupně zdražují zdroje financování půjček na bydlení, což se bude do RPSN promítat. „Stále jsme ovšem pouze na začátku pozvolně stoupající křivky, pořád ještě hluboko v teritoriu negativní reálné úrokové míry,“ poznamenal.

Index RPSN, tedy průměrná roční procentní sazba nákladů, podle statistiky České národní banky  stoupl v červenci u hypoték o 0,08 procentního bodu na 2,34 procenta. V červenci tak růst sazeb RPSN mírně zrychlil. Úroková sazba stoupla rovněž o 0,08 bodu na 2,2 procenta.

Skupina ČSOB s ohledem na rostoucí ceny zdrojů na mezibankovním trhu zvyšuje úrokové sazby hypotečních úvěrů o 0,2 procentního bodu. „K navýšení dojde od pondělí 13. září. Nově bude úroková sazba u nejběžnější hypotéky s fixací na pět let 2,69 procenta, konstatoval člen představenstva banky Jan Sadil.

Pro zvýšení úrokových sazeb se ČSOB rozhodla kvůli dlouhodobého růstu ceny peněz na trzích. Zvýšení sazeb také reflektuje opakované a pro futuro očekávané zvyšování sazeb ze strany ČNB, doplnil.

Česká spořitelna ve středu oznámila, že s účinností od 2. září zvyšuje úrokové sazby hypotečních úvěrů o 0,2 procentního bodu. Hlavním důvodem je podle ní cena zdrojů, která vytrvale roste a má dopad na tržní sazby hypoték. Úroková sazba u nejoblíbenějších fixací na pět a osm let bude nově začínat na 2,74 procenta ročně. „Éra nízkých úrokových sazeb u hypotečních úvěrů končí. V následujících měsících očekáváme, že budou zvolna růst sazby úvěrů na bydlení, ale i ceny nemovitostí. Přičteme-li prudké zvýšení ceny stavebních materiálů, je jasné, že dostupnost nového bydlení se bude v následujících měsících výrazně zhoršovat,“ řekl Filip Belant z České spořitelny.

Oznámení konkurence vyhodnocujeme. V obecné rovině hypoteční sazby v příštích měsících s vysokou pravděpodobností porostou. A to jak vzhledem k dalšímu očekávanému růstu sazeb ze strany ČNB, tak vzhledem k rostoucím cenám tzv. úrokových swapů, které jsou jedním z hlavních faktorů pro většinu bank na trhu při stanovování úrokových sazeb hypotečních úvěrů,“ uzavřel mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.


Mgr. Petr Jezdinský (s použitím ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč