Letenský kolotoč se opět roztočil pro děti!

12. 7. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, vzhledem k tomu, že má skupina JURIS REAL vysokou společenskou zodpovědnost, že naše články či aktuality nejsou jen o PR či suchém právním tématu, budeme se v dnešním pojednání věnovat vskutku jedné netradiční a unikátní nemovitosti. Vždyť je také doba prázdnin. Včera se totiž po několika letech renovace na Letné opět roztočil Letenský kolotoč, nejstarší dochovaný podlahový kolotoč v Evropě. Stalo se tak přesně 128 let od chvíle, kdy byl na místě postaven.

Kolotoč, který nechal postavit Josef Nebeský, byl vybudován v roce 1892 tesařem Matějem Bílkem a poprvé se roztočil na Vinohradech. O dva roky později ho vlastník Josef Nebeský přemístil na Letnou. Už tehdy se jednalo o velmi frekventované místo. Z jedné strany vedla ke kolotoči lanová dráha od Vltavy, z druhé koleje první pražské tramvaje Františka Křižíka, která vyjížděla z Královské obory. První zájemce zde kolotoč, teď už doopravdy letenský, svezl přesně 11. července 1894. Naposledy se mohli zájemci svézt v roce 2004, kdy jej převzalo Národní technické muzeum. Kvůli kritickému stavu jej ale později uzavřelo. Muzeu se podařilo sehnat i orchestrion Atlantic a zvon. Tyto původní předměty totiž někdo odcizil. 

Kolotoč dosud tvoří původní novorenesanční dřevěný pavilon s půdorysem pravidelného dvanáctiúhelníku o rozpětí 12 metrů, trámovou konstrukcí s prkennými výplněmi, jehlanovou střechou s dvanácti valbami zakončenou lucernou ve výši 7,7 m. Střecha byla původně kryta plechem a v úžlabích se nacházely chrliče. Zátěž střechy je přenášena především na obvodové stěny, aby nebyl přetěžován čep hřídele kolotoče. Obvodové stěny jsou na podezdívkách vysoké 4,5 metru, na styčných hranách je tvoří trojice dřevěných sloupků, z nichž krajní nesou půlkruhové oblouky nad vstupy. Nad těmito oblouky se nacházejí vlysy s vyřezávanými ornamenty. Po přesunu kolotoče na Letnou bylo všech 12 oblouků ještě doplněno železnými vysouvacími roletami. Kolotoč obsahuje vycpaniny 19 koní různých velikostí potažené pravou koňskou kůží bez spojů, plněné slámou, se skleněnýma očima. Původní sedla a uzdění se dochovala u čtyř koní: Poly, Flora, Blesk a Šemík. Čtyři lavice byly pravděpodobně ve 30. letech 20. století nahrazeny čtyřmi autíčky, z nichž dvě jsou dřevěná a dvě plechová. Sloup středové točny je vyzdoben původními třemi rytíři v brnění z papírmaše natřenými stříbřenkou.

Zdroje:






Mgr. Petr Jezdinský (s využitím výše uvedených pramenů)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč