Do 28. ledna mohou dlužníci (povinní) využít institut Milostivé léto.

7. 1. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, s ohledem na skutečnost, že se skupina JURIS REAL věnuje kontinuálně a úspěšně výkupům exekučně zatížených nemovitostí, a to dokonce skrze pana Mgr. Romana Kaplana, výkonného ředitele společnosti JURIS REAL Dražby, a. s., který vystupuje na straně spravedlnosti i v televizních pořadech, bude se náš další článek věnovat tzv. institutu „Milostivé léto“. Lidé, kteří mají kvůli dluhům u veřejných institucí exekuci, se totiž mohou snadněji do 28. ledna oddlužit.

Pokud do 28. ledna 2022 dlužníci uhradí původní dlužnou částku neboli jistinu a 908 korun soudnímu exekutorovi, úroky, penále a další platby se jim odpustí. Podle odhadu odborníků se to může týkat zhruba 300.000 lidí, kteří dluží radnicím, dopravním podnikům, technickým službám, nemocnicím či státním a polostátním firmám jako ČEZ. Zadlužení nesmějí být v insolvenci a musejí výslovně uvést, že chtějí využít milostivého léta a že exekutora vyzývají, aby postupoval podle příslušné normy.

Dlužníci by měli zjistit, kolik jim zbývá z jistiny splatit. Obrátit se musí doporučeným dopisem na exekutora s žádostí o vyčíslení dlužné částky. Popis postupu a vzor listu je na webu Jak přežít dluhy. Soudního exekutora je nutné informovat o tom, že chce člověk využít milostivé léto. Následně mu pak pošle nesplacenou jistinu a 908 korun.

K milostivému létu se dobrovolně připojily i Air Bank a úvěrová společnost Home Credit ze skupiny PPF. U Home Credit bude výhodnější tříměsíční oddlužení pro lidí v exekuci, kteří svůj dluh ještě nezačali splácet. Do oddlužovací akce milostivé léto se zapojila ale např. i Česká spořitelna.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč