Finančně analytický úřad loni zajistil z podvodů 2,61 mld. Kč.

4. 7. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, jako povinná osoba věnujeme zákonu č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu v oblasti real estate a dražeb velkou pozornost. Z tohoto důvodu nám nemohla uniknout tato zpráva ministerstva financí, resp. ČTK. Finanční analytický úřad (dále i jako „FAÚ“) loni zajistil 2,61 miliardy korun z podvodných transakcí, to jest meziročně o 29 procent víc.

Současně FAU loni obdržel rekordních 6 145 podnětů (pozn. správně oznámení) k zahájení prověřování, proti roku 2021 jich přibylo až o osm procent. FAÚ na základě svého šetření podal 911 trestních oznámení, z toho u 660 zároveň zablokoval peníze. Toto zjištění vyplývá z výroční zprávy úřadu, kterou zveřejnilo ministerstvo financí.

Podle FAÚ přibývá zneužívání virtuálních aktiv při praní špinavých peněz nebo financování terorismu. Loni řešil 429 takových případů, v roce 2021 jich bylo 291 a o rok dříve 143. Ve 278 případech podal loni FAÚ trestní oznámení.

Z celkového počtu podaných trestních oznámení FAÚ tak segment zneužití virtuálních aktiv představuje podíl zhruba 27,9 procenta, což signalizuje vzrůstající trend, a s téměř třetinovým podílem všech podaných trestních oznámení se tak virtuální aktiva stávala v roce 2022 často užívaným nástrojem k legalizaci výnosů z trestné činnosti,“ konstatoval úřad. Významnou roli v činnosti FAÚ loni hrálo dohlížení na dodržování sankcí, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli jeho agresi vůči Ukrajině. Úřad vedl více než 50 správních řízení o zmrazení majetku nebo jiném uplatnění sankcí. Provedl rovněž zhruba 100 řízení o poskytnutí exempce (výjimky) ze sankcí.

Mgr. Petr Jezdinský (s použitím Finančně analytického úřadu, Ministerstva financí a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč