Ceny obytných imobilií v České republice v 1. kvartálu stouply o čtvrtinu, nejvíce v EU.

9. 11. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, ceny obytných nemovitostí v Evropské unii se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšily o 10,5 procenta. Nejvýraznější růst v rámci EU zaznamenaly u nás v České republice, kde stouply o 24,7 procenta. Toto zjištění vyplývá z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Meziroční růst cen rezidenčních nemovitostí v EU byl v prvním čtvrtletí nejprudší od konce roku 2006. Nejrychlejší růst po ČR vykázalo Estonsko, kde se ceny zvýšily o 21 procent. Za ním následovalo Maďarsko s růstem 20,6 procenta. Nejpomalejší meziroční růst cen obytných nemovitostí v rámci EU naopak zaznamenal Kypr, kde se ceny zvýšily pouze o 1,1 procenta. Za ním následovaly Finsko (4,3 procenta) a Itálie (4,6 procenta). Eurostat taktéž upozornil, že od roku 2010 se ceny obytných nemovitostí v Evropské unii  zvýšily o 45 procent. Česká republika v tomto období zaznamenala v rámci EU čtvrtý nejvýraznější růst, ceny se v tuzemsku zvýšily o 121 procent. Rychleji než v České republice rostly ceny v Estonsku, Maďarsku a Lucembursku, plyne z údajů Eurostatu. Ceny rodinných domů a bytů v ČR dlouhodobě žene nahoru slabá nabídka na trhu s nemovitostmi. K růstu přispívá i chování nakupujících, pro které je investice do nemovitostí nyní často snahou zajistit se při skokové inflaci. Tempo zdražování podle ekonomů mírně zpomaluje, což by mělo pokračovat.

Hlavní příčinou zdražování je podle analytiků dlouhodobě nedostatečná nabídka na realitním trhu. „Stále máme nejpomalejší stavební řízení ze srovnatelných zemí, a jedno z nejpomalejších na světě. Při vysokých českých úrokových sazbách je toto prodlení obzvláště drahé, protože úrok je právě cena času, kterou kupující musí zaplatit za to, že povolovací řízení v tuzemsku tak dlouho trvá,“ popsal analytik společnosti Natland Petr Bartoň. Dalším faktorem je podle Bartoně pokračující relativně silná poptávka, kterou umocňuje snaha občanů zajistit se proti inflací nákupem něčeho i pro futuro nedostatkového.

Růst cen rezidenčních stále předbíhá samotnou inflaci, upozornil hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. „Vysoká inflace v kombinaci s levnými penězi nejenom podporuje zadlužování se na nákup nemovitostí, nýbrž současně láká investory na realitní trh s vidinou kladného výnosu a zajištění reálné hodnoty peněz,“ řekl Dufek. V budoucnu by ovšem měl podle analytiků prudký růst cen zpomalit nebo se i zastavit. Podle Dufka by k tomu mohla přispět současná bytová výstavba, její přímý vliv však bude hodně záviset na chování velkých zahraničních kupců, kteří mají zájem o větší bytová portfolia. „Zda vykompenzují v době rostoucí nabídky úbytek hypotekářů či nikoliv,“ poznamenal Dufek. Podle něj je už alespoň část trhu zralá na korekci cen. „A to především v případě secondhandových bytů, jejichž ceny v posledních letech rovněž výrazně narostly,“ doplnil Dufek. Připomněl, že ceny starších bytů rostly v porovnání s novými již pomaleji.


Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Eurostatu a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč