Nájmy vychází lépe než hypotéky, ale Češi touží po vlastním bydlení.

16. 11. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, v aktuální nepříznivé finanční situaci vyjde žití v nájmu finančně výhodněji než splácení hypotečního úvěru na vlastní bydlení. Více než polovina lidí žijících v nájmu by si přitom přála přestěhovat do vlastního, ale takřka ve dvou třetinách případů si to nemohou fin. dovolit. Na pořízení bytu v České republice je průměrně třeba téměř 15 ročních platů. Nedostupnost vlastního bydlení tak vede k nedobrovolnému nárůstu zájmu o bydlení v nájmu. Toto zjištění vyplývá z empirického šetření realizovaného Českou spořitelnou, Evropou v datech a Sociologickým ústavem Akademie věd České republiky, jehož výsledky v uplynulých dnech jejich zástupci představili žurnalistům. Zmíněného výzkumu se letos v květnu přitom zúčastnilo 2 000 respondentů mezi 18 až 65 lety.

Průměrná výše nových hypotečních úvěrů se v současné době pohybuje okolo 2,7 milionu korun. Nejčastěji si Češi, Moravané a Slezané berou úvěr na bydlení s dobou splatnosti na 27 let,“ sdělila Petra Skrbková, vedoucí týmu Bydlení v České spořitelně. Hypotéku podle průzkumu aktuálně splácí každý čtvrtý Čech. V České republice žije v nájmu 22 procent obyvatel, což je podle Tomáše Carby z Asociace nájemního bydlení způsobeno nedobrovolně nedostupností vlastního bydlení kvůli vysokými hypotečním úvěrům a inflaci. „V ČR za poslední rok výrazně narostl zájem o nájemní bydlení. Mezi odborníky už se používá i vlastní termín renesance nájemního bydlení,“ prohlásil Carba. Nedostupnost bydlení se dle expertů v posledních letech výrazně zhoršila. Carba řekl, že momentálně se nachází přes 150.000 občanů v bytové nouzi a soudobá rezidenční situace celý problém více prohlubuje

Pro nadpoloviční většinu našinců představují náklady na bydlení velkou zátěží pro rodinný rozpočet, pro každého desátého dokonce velmi velkou zátěží. „Skoro 40 procentům z nás se situace výrazně zhoršila v porovnání se situací před dvěma lety, tedy před energetickou krizí a obdobím vysoké inflace. Tehdy představovaly náklady na bydlení velkou zátěž pouze pro třetinu Čechů,“ prohlásila Kamila Fialová ze Sociologického ústavu AV ČR. S problémy se aktuálně může potýkat více než pětina Čechů, které nájem, hypotéka, energie a další výdaje stojí částku vyšší než 40 procent měsíčních příjmů.

Z nejnovějších dat  Eurostatu vychází, že 78 pct všech občanů České republiky bydlí ve vlastním bydlení, což je zhruba o deset procent více, než činí evropský průměr. Výrazná část populace žije podle šetření v rodinných domech a bytech svých příbuzných nebo ve vlastním či družstevním bytě.

Mgr. Petr Jezdinský (za použití České spořitelny, Evropy v datech, Sociologického ústavu Akademie věd České republiky a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč