Ode dneška začíná platit dílčí změna stavebního zákona, která přinese nový úřad pro velké stavby.

1. 7. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, k 1. červenci nabývá v účinnost vládní novela nového stavebního zákona z roku 2021, která zcela ruší plánovaný Nejvyšší stavební úřad a jemu podřízenou soustavu krajských stavebních úřadů. Místo nich zanechává stavební úřady při obcích. Zřizuje však s účinností od uvedeného data nový úřad, a to Dopravní a energetický stavební úřad (dále i jako „DESÚ“), podřízený ministerstvu dopravy. Ten bude od příštího roku povolovat vyhrazené stavby, to jest tedy zejména velké infrastrukturní projekty. Jako jediný stavební úřad bude v případě povolování staveb sám posuzovat otázky ochrany veřejného zdraví namísto krajských hygienických stanic. Bude povolovat i související stavby.

„Smyslem je, aby u takto velkých a specifických staveb byl jeden úřad, který bude stavby povolovat, bude mít dostatek expertů, kteří se na takové stavby specializují a velmi dobře je znají,“ uvádí DESÚ na svém webu. Podle nového stavebního zákona začne tento úřad povolovat stavby od 1. ledna příštího roku. Ještě o půl roku později, 1. července 2024, začne nový stavební zákon platit zcela pro všechny stavby.

Nový stavební zákon z roku 2021, který prosadila ještě tehdejší vláda Andreje Babiše, měl od letošního července zavést státní stavební správu v čele s Nejvyšším stavebním úřadem. Nynější vládní koalice, která ještě v opozici nový stavební zákon kritizovala, loni prosadila roční odklad spuštění státní stavební správy. Mezitím připravila další návrh, který nyní vstupuje v účinnost a který Nejvyšší stavební úřad ruší zcela. Na některých úpravách v nynější, zatím poslední novele stavebního zákona, jež Parlamentem prošla letos na jaře, se vládní koalice shodla s opozicí. Legislativní novela zachovává 694 nynějších stavebních úřadů v obcích s možností tento počet snížit podle stavební aktivity.

Až novelizovaný stavební zákon nabude účinnosti (pozn. od 1. ledna 2024), měl by zkrátit a zjednodušit stavební řízení. Umožnit to má např. postup, kdy stavební úřad sám obešle ostatní dotčené úřady a získá jejich vyjádření v tzv. koordinovaném závazném stanovisku. Toto stanovisko bude nově zahrnovat i takzvané jednotné environmentální stanovisko (JES) podle zcela nového zákona. Tento zákon začne platit 1.1.2024.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Právního prostoru, Advokátního deníku a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč