Zájem Čechů o změnu bydlení v meziroční komparaci klesl.

16. 9. 2023
Vážení klienti, milí čtenáři, bytovou situaci plánuje změnit nebo ji aktuálně mění více než polovina Čechů, Moravanů a Slezanů, nejčastěji chtějí koupit nemovitost či rekonstruovat své stávající bydlení. Oproti loňskému roku ale zájem o změnu bydlení klesl o šest procentních bodů a současně přibylo těch, kteří zcela vylučují změnu bytové situace, a to ze 17 na 21 procent. Důvodem je přetrvávající náročná ekonomická situace. Toto zjištění vyplývá z výzkumu agentury Ipsos pro firmu Wienerberger. Za společnost o tom v tiskové zprávě informovala Marie Lesáková. Průzkum provedla společnost Ipsos mezi zhruba tisícovkou respondentů ve věku 20 až 60 let napříč všemi kraji. Muži tvořili 70 procent dotázaných, zbytek byly ženy, všichni mají čistý měsíční příjem domácnosti nad 15.000 korun.

Většina obyvatel České republiky žije podle empirického šetření v bytech, typicky se třemi až pěti pokoji. U menších bytů převládá nájemní bydlení, u větších pak vlastnické. Více než dvě pětiny Čechů a Moraváků pak žijí v rodinných domech, obvykle se čtyřmi až šesti pokoji. Zhruba desetina z těch, co chtějí svou bytovou situaci změnit, tedy zrekonstruovat stávající bydlení, nebo se přesunout do větší či vlastní nemovitosti, už na změně pracuje. Zhruba čtvrtina respondentů, kteří se na změnu bydlení teprve chystají, uvažuje o koupi domu a 13 procent o stavbě rodinného domu. Zbytek plánuje žít v bytech nebo renovovat své stávající sídlo. Společnost Wienerberger přisuzuje toto oživení trhu s nemovitostmi klesající nabídkové ceně nemovitostí a potřebě ochránit úspory před inflací, uvádí tisková zpráva.

Stavbu vlastního rodinného domu plánují podle empirického šetření čtyři procenta Čechů. Nejvíc investorů plánuje zkombinovat stavbu vlastními silami s pomocí od řemeslníků či firem. Čtvrtina rodin pak v rámci úspory nákladů na práci hodlá postavit celý dům svépomocí. Počet investorů, kteří mají zájem o stavbu na klíč, meziročně poklesl z 28 procent na 21 procent.

„Je to levnější. Můžeme pracovat postupně, kdykoliv na to budou finance. Pokud bychom měli mít profesionály, je potřeba mít finance pohromadě, a to v současné době nejde, pokud se nechceme upsat bance,“ prohlásil jeden z respondentů.

Mimo novostavby i nadále pokračuje trend rekonstrukcí, který podle autorů výzkumu trvá již od dob epidemie koronaviru. Loni bylo vydáno 31.967 stavebních povolení na bytové prostory, ze kterých rekonstrukce tvořily 46 procent.

„Mimo potřeby neodkladných oprav v tomto vývoji značnou roli hraje skutečnost, že náklady na rekonstrukci se pohybují v řádu statisíců a lidé tak své úspory často investují právě do rekonstrukce bydlení, aby je ochránili před inflací, a navíc tak zhodnotili svou nemovitost,“ sdělila společnost.

Aktuálně renovuje nebo plánuje renovovat nemovitost, a to velmi často vlastními silami, čtvrtina Čechů. Většina upravuje interiéry, pětina opravuje nebo bude opravovat i obvodové zdivo a 17 procent mění střechu.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Ipsos, Wienerberger a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč