Technici evidují častější ucpávání plynových kotlů norským plynem.

8. 5. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, servisní firmy začaly v posledních týdnech evidovat případy častějšího zanášení plynových kotlů nečistotami. Plynaři zatím evidují desítky takových případů. Výrobci to podle nich přičítají především změně v importu plynu. Důsledkem zanášení může být jak horší výhřevnost kotlů, tak případně i jejich poškození. Samotná kvalita plynu by přitom měla odpovídat normám.

Do České republiky se už nedováží žádný ruský plyn. Hospodářské noviny informovaly o skutečnosti, že plyn mířící do ČR ze Západu obsahuje více sirovodíku. U některých kotlů to údajně může vést k poškození, oprava vyjde na tisíce korun. Plyn, který nyní domácnosti i firmy odebírají, pochází z Norska a LNG terminálů.

Několik desítek stížností na ucpání plynových kotlů a v některých případech i jejich poškození v uplynulých dnech již zaznamenalo taktéž ministerstvo průmyslu a obchodu (dále i jako „MPO“), sdělil ministr Jozef Síkela (za STAN). Podle jeho názoru při kontrolách na vstupu plynu do České republiky žádné anomálie v jeho složení odhaleny nebyly.

Věc aktuálně řeší s Českým plynárenským svazem, společností Net4gas, která zajišťuje přepravu zemního plynu přes ČR, a také Energetickým regulačním úřadem (ERU). Podle informací techniků je po celé zemi zatím hlášeno několik desítek případů zanášení spotřebičů nečistotami.

Český plynárenský svaz upozornil, že nečistoty se usazují Zejména na měděných instalacích, nejde však dosud o plošný problém. „Šetřením distribučních společností bylo potvrzeno, že nečistoty v podobě sulfidu měďnatého nepřicházejí do odběrného místa plynovody, ale tvoří se až na odběrných místech,“ oznámil svaz ve zprávě, kterou dostala servisní společnost Seplyko. Kvalita plynu ovšem podle svazu odpovídá normám. Svaz zároveň doporučil kontrolu a vyčištění všech sítek a filtrů nebo dodatečnou instalací nových filtrů.

Máme informace od výrobců, že těchto případů přibývá,“ uvedl Martin Šácha ze společnosti Plynoservis Jílek. Důsledkem ucpání kotlů je podle jeho mínění např. horší výhřevnost. Jako nejrizikovější v tomto ohledu označil atmosférické kotle, které mohou při zanášení některých částí kotle hůř topit a navíc vynášet zplodiny. Současné však upozornil, že případy se mohou lišit podle toho, jak jednotliví zákazníci své kotle udržují. Při pravidelné kontrole se podle něj možné problémy mohou zjistit včas, což předchází poškození kotlů.

Ačkoliv to není ze zákona povinné, neměli by majitelé plynových kotlů a dalších spotřebičů podceňovat servisní prohlídky svých zařízení. A to ani těch novějších. Jak totiž upozornili odborníci, norský plyn a další alternativy vůči ruskému plynu ucpávají kotle s měděným vedením. Standardně montovaná ochranná sítka tak nepomáhají.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím novinky.cz a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč