SVJ mohou neplatiče odpojit od tepla a teplé vody.

17. 8. 2024
Vážení klienti, milí čtenáři, vlastníci bytů mohou nově rázněji zakročit proti dlužníkům z řad svých sousedů. Ty, kteří za svůj byt neplatí např. zálohy na dodávky teplé vody, lze od těchto služeb jednoduše odstřihnout. Takovou praxi letos posvětily soudy. 

Společenství vlastníků tak dostala do rukou právní nástroj, jak se bránit neplatícím vlastníkům v bytovém domě. Pokud SVJ jednotkám poskytuje služby a shromáždění rozhodne o možnosti odpojení neplatičů od těchto služeb, je takový postup právně v pořádku, rozhodl v únoru letošního roku Nejvyšší soud v Brně. V rozsudku 26 Cdo 3535/2022 ze dne 20. února 2024 totiž dovodil, že společenství vlastníků jednotek je oprávněno nejen rozhodnout, jestli a jaké služby bude vlastníkům zajišťovat, ale také o tom, že neplatí-li vlastník jednotky úhradu za poskytované služby řádně, nebude mu služby (či jen některé z nich) zajišťovat. „Může-li společenství vlastníků rozhodnout o tom, jaké služby bude vlastníkům jednotek zajišťovat, může také rozhodnout o tom, že tyto služby zajišťovat nebude nebo – je-li to samozřejmě technicky možné – že je nebude dodávat vlastníkům jednotek, kteří dluží úhradu za jejich poskytování,“ konstatoval soud. Odpojení problémových vlastníků od služeb ale ani teď nebude tak jednoduché. Rozhodnout o něm nemůže sám předseda SVJ nebo výbor společenství. Krok schvaluje shromáždění vlastníků. To zároveň musí dopředu nastavit pravidla, podle kterých se v takových případech bude postupovat.

V posuzované kauze nabyl vlastník jednotku ve veřejné dobrovolné dražbě od spřízněné osoby a po dvou měsících přestal platil náklady na služby. Mezi vlastníkem a SVJ byl též spor o tom, zda na vlastníka přešly dluhy předchozího vlastníka. Na shromáždění společenství vlastníků již dříve došlo k přijetí rozhodnutí o způsobu řešení nenavyšování dluhů jednotlivých vlastníků odpojením teplé vody a přívodu tepla ústředního topení neplatícímu vlastníkovi. K tomu společenství v tomto případě též přistoupilo. Vlastník se u soudu domáhal určení povinnosti k opětovnému připojení k teplé vodě a ústřednímu topení, finanční náklady na služby však neuhradil. Soud prvního stupně a odvolací soud žalobu zamítli a vlastník podal dovolání k Nejvyššímu soudu ČR. Nejvyšší soud podané dovolání zamítl, jelikož považoval závěry obecných soudů za správné. 

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím E15.cz, legalone, epravo.cz a iDNES.cz)


Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč