Průměrná cena staršího bytu v Česku opětovně klesla, rostou ale nájmy.

1. 2. 2023
Vážení klienti, milí čtenáři, průměrná cena staršího bytu v ČR zaznamenala další pokles. Ve 3. kvartálu se dal starší byt pořídit průměrně za 84.782 korun za m2, to jest mezičtvrtletně o 4,5 procenta levněji. Rostou nájmy, které stouply v meziroční komparaci o 14 procent. Toto zjištění vyplývá ze studie realitní skupiny European Housing Services (EHS), využívající data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

Starší byt v metropoli se průměrně ve třetím čtvrtletí nabízel za 115.578 korun za metr čtvereční, ale v září se cena propadla na 112.710 korun za metr čtvereční. To činí proti druhému čtvrtletí pokles o 4,7 procenta a zároveň skoro stejně jako před rokem. O tři procenta klesly v září ceny ve středních Čechách, kde stál metr čtvereční v průměru 70.685 korun.

Jakkoli vypadají propady impozantně, je třeba si uvědomit, že realitní trh stále ještě reaguje na rekordní 2. čtvrtletí uplynulého roku, kdy si řada domácností sjednala na poslední chvíli hypoteční úvěry a nakupovala za ceny, které byly prokazatelně nadsazené. Nyní je trh v přesně opačné situaci, úvěry jsou rekordně drahé, zájem o ně se propadá. Stejně tak vzrostly finanční náklady na provoz domu nebo investice do rekonstrukcí. Podle průzkumu je většina nemovitostí v nabídce déle než tři a půl měsíce a neprodávají se ani po opakovaném zlevnění. Nastává situace, kdy vlastník sice nabídne z jeho pohledu výrazně sníženou cenu, ale stejně nemá šanci prodat. Průměrné ceny se totiž do té doby opět propadnou a on je oproti očekávaní zájemců znovu předražený.

Rostou ceny nájmů, nejvíce v Praze a Ostravě, kde se meziročně zvýšily o 18 procent. V hlavním městě se na konci září ceny nájmů dostaly průměrně na 322 korun za m2 pronajímané plochy, což je o šest procent více oproti předchozímu kvartálu. Ceny nájmu nejspíše porostou i dále. 

Mgr. Petr Jezdinský (Bezrealitky, Maxima Reality a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč