Čekací doby na nové automobily od loňska klesly až na polovinu.

2. 6. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, čekací doby na nová auta se u prodejců v České republice proti loňsku zkrátily až o polovinu a nejčastěji se u aut objednaných do výroby pohybují od tří do osmi měsíců. V minulém roce zákazníci na auta kvůli chybějícím čipům čekali i déle než rok. Toto zjištění vyplývá z informací nejprodávanějších značek motorových vozidel na českém trhu. 

Dostupnost většiny nových aut se letos zlepšila, průměrná čekací doba na výrobu auta letos v červenci poprvé klesla pod šest měsíců. V předchozích dvou letech čekací doba na výrobu vozů všech značek běžně přesahovala 12 měsíců," sdělil ředitel prodeje jednoho z největších tuzemských dealerů Louda Auto Martin Feller. Výjimkou podle jeho názoru představují zejména některé užitkové vozy s pohonem 4x4, na které se stále čeká až jeden rok.

U tuzemské Škody Auto se podle mluvčí Michaely Sklenářové nejméně čeká na Enyaq a Superb, a to přibližně tři měsíce. Nejdelší čekací lhůta existuje u Octavie, Kodiaqu a Fabie, kde v závislosti na zvolené výbavě a motorizaci dosahuje až osmi měsíců.

U Toyoty se proti loňskému roku dodací lhůty výrazně zlepšily a většinu modelů má skladem či na dojezdu do tří měsíců. Do tří měsíců zákazníci dostanou vozy Aygo X, Yaris, Yaris Cross, stávající generace C-HR, Corolla Cross, Land Cruiser, GR Supra, Corolla sedan, Camry, bZ4X, Corolla kombi a Yaris Cross. 


Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ekonomických rubrik)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč