Nabídka bytů k pronájmu je v metropoli nejmenší za posledních osm let!

3. 8. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, zájem o nájemní bydlení v Praze strmě roste. Menší byty v hlavním městě mizí z nabídek v důsledku zvyšování sazeb hypotečních úvěrů, návratu studentů i turistů či válce na Ukrajině a přílivu uprchlíků prakticky okamžitě a podle výzkumu společnosti GarantovanyNajem.cz existuje v hlavním městě nejmenší nabídka bytů k pronájmu za posledních osm let. 

Hypoteční banky a stavební spořitelny zaznamenaly v měsíci dubnu pokles hypotečních úvěrů o 40 procent, to jest meziročně o více než 60 procent. Menší zájem o koupi vlastních bytů se tak logicky projevuje v nájemním bydlení. Menší a cenově dostupné byty mizí z realitního trhu skoro okamžitě, na jednu nabídku volá přibližně až 15 zájemců. Dražší byty zůstávají v nabídce déle, ale i tak se pronajmou mnohem rychleji než dříve. Podle statistiky GarantovanyNajem.cz je v současné době v metropoli 4 700 aktivních nabídek bytů k pronájmu. Během pandemie covidu v letech 2020 a 2021 bylo přitom k dispozici více než 15.000 bytových jednotek. Např. v roce 2014 bylo pak podle zmíněného webu v Praze v nabídce asi 7 000 bytů k pronájmu. „Očekáváme, že se situace ještě zhorší během prázdnin, kdy se lidé obecně více stěhují. Hlavním důvodem je zdražování hypoték a s tím související nedostupnost vlastního bydlení pro řadu především mladých lidí. Záležet bude samozřejmě také na skutečnosti, jak se bude vyvíjet válečný konflikt na Ukrajině,“ prohlásil spoluzakladatel služby Viktor Mejzlík. Podle expertů začne přibývat i pronajímatelů, kteří budou s nájemci uzavírat smlouvy o nájmu bytu na čím dál kratší dobu. „Pronajímatelům se v současnosti kvůli inflaci a dalším aspektům, jako je např. zvýšení úrokových sazeb, již pronajímání nemovitostí nevyplatí tak, jako dříve. Aby si výši příjmu pojistili, budou chtít uzavírat s nájemci smlouvy na kratší dobu, klidně jen na půl roku s tím, že po uplynutí doby jim budou zvedat nájemné,“ poznamenal Mejzlík.

Průměrné tržní nájemné třípokojového bytu v Praze o výměře 60 m2 se v současnosti podle dostupných dat pohybuje okolo 20.000 korun měsíčně. Byt o stejné podlahové ploše lze pořídit v průměru za 7,5 milionu korun a splátka na 30 let se může vyšplhat přes 27.000 korun měsíčně.

Některé developerské společnosti zvažují, že nebudou byty prodávat, ale pronajímat, ať už kompletně nebo zčásti. Tento zájem způsobí zajisté nedostatek bytů k pronájmu,“ uzavřela Veronika Hegrová, obchodní ředitelka portálu Hyponamiru.cz.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím České tiskové kanceláře a společnosti GarantovanyNajem.cz)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč