Existují obavy ze splasknutí realitní bubliny, neboť globální ceny domů rostou nejvíce od roku 2006.

5. 7. 2021
Ceny nemovitostí po celém světě rostou nejrychleji od doby před světovou finanční a hospodářskou krizí. Průměrná cena bytu či rodinného domu totiž stoupla za 12 měsíců do března o 7,3 procenta, což byl nejrychlejší růst od konce roku 2006. Toto zjištění vyplývá z indexu sestavovaného nezávislou realitní poradenskou společností Knight Frank, na který upozornila agentura Bloomberg. Index porovnává průměrné ceny v 56 zemích a teritoriích. Česká republika se přitom umístila mezi 15 státy s nejvyšším nárůstem.

Nejvíce se průměrná cena zvýšila v Turecku, a to o 32 procent. Následoval Nový Zéland s 22,1 procenta a Lucembursko, kde cena bytových nemovitostí stoupla o 16,6 procenta. Čtvrté bylo Slovensko s růstem o 15,5 procenta a první pětici uzavřely Spojené státy, kde cena stouply o 13,2 procenta, nejvíce od prosince 2005. V České republice, která obsadila 15. příčku, se průměrná cena zvýšila o 8,9 procenta.

Růst cen tak navazuje na šílenství, které bylo během pandemie zaznamenáno na mnoha realitních trzích, od Nového Zélandu po Kanadu a Singapur. Masivní fiskální a měnové stimuly na podporu ekonomik v době zdravotní krize podnítily rozkvět na trhu s realitami po celém světě. To také vyvolává obavy z bublin a několik zemí již přistoupilo ke zchlazení trhu s nemovitostmi. Nový Zéland zrušil daňové pobídky pro investory do realit a vláda očekává, že růst cen u nemovitostí do června příštího roku zpomalí na 0,9 procenta. Čína zase vydala řadu omezení pro developery a poskytování bankovních úvěrů realitnímu sektoru.

Vzhledem k tomu, že vlády přijímají opatření a fiskální stimuly budou koncem tohoto roku na řadě trhů ukončeny, je pravděpodobné, že nálada kupujících bude méně optimistická,“ píše se ve zprávě Knight Frank.


Mgr. Petr Jezdinský (s použitím ČTK a Aktualne.cz)


Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč