4. 6. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, občané České republiky kvůli rostoucím cenám zeleniny v tuzemských maloobchodních a velkoobchodních řetězcích stále častěji pěstují na svých zahrádkách a políčkách mrkve, okurky, rajčata či papriky pro vlastní spotřebu, aby v době rostoucích výdajů za potraviny alespoň částečně ulevili svým peněženkám. Samozásobitelské pěstování zeleniny má stále největší tradici v oblastech menších sídel a venkova. Zajímavou odnož pak nově představuje sdílené a komunitní pěstování zeleniny ve městech. Česká tisková kancelář informaci získala ze situační a výhledové zprávy zaměřené na zeleninu, kterou zpracovaly ministerstvo zemědělství a Zelinářská unie Čech a Moravy (dále jen „ZUČM“).
Čerstvou zeleninu pěstuje již více než půl milionu domácností, jejichž produkce má takřka pětinový podíl na celkové tuzemské sklizni, která např. v roce 2022 obnášela 303.034 t zeleniny.
Čerstvou zeleninu pěstuje již více než půl milionu domácností, jejichž produkce má takřka pětinový podíl na celkové tuzemské sklizni, která např. v roce 2022 obnášela 303.034 t zeleniny.
V roce 2022 podíl zeleniny pěstované pro vlastní spotřebu na celkovém množství v ČR vypěstované zeleniny obnášel téměř 19 procent. V letech před pandemií koronaviru, která kvůli omezené dostupnosti prodejní sítě povzbudila zájem Čechů o vlastní pěstování zeleniny, se tento podíl pohyboval mezi deseti až 15 procenty.
Dle odhadů ZUČM aktuálně produkuje čerstvou zeleninu zhruba 570.000 domácností a průměrná pěstební plocha činí 70 m2. Celková plocha těchto záhonů se zeleninou tak tvoří zhruba 4 000 hektarů.
Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ministerstva zemědělství, ZUČM a ČTK)