Průměrná cena ojetých automobilů v pololetí stoupla o 18 pct na 289.000 Kč.

4. 1. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, průměrná cena ojetých aut na českém trhu v prvním pololetí uplynulého roku vzrostla o 18 procent na 289.000 Kč. Důvodem byla rostoucí poptávka kvůli nedostatku nových a zánovních aut. Průměrné stáří prodávaných vozů mírně vzrostlo z 9,1 roku na 9,5 roku. Toto zjištění vyplývá z údajů společnosti Cebia.

Většina motorových vozidel, které se v uplynulý rok v České republice prodávaly, měla zahraniční původ. Podíl aut koupených jako nová v ČR klesl o šest procentních bodů na 42 procent. Z Německa pocházelo 22 procent vozů, což je meziročně o tři procentní body více.

Zvýšil se rovněž podíl vozidel importovaných z Rakouska, který se svým počtem prakticky dotáhl na vozy dovezené z Itálie. Podíl automobilů ze Slovenska se meziročně více než zpětinásobil na 2,2 procenta.

Dovozy se vrátily na hodnoty před pandemií koronaviru. I nadále se však zvyšovala rychlost prodeje. Zatímco do března se prodávaly vozy průměrně za 69 dní, za prvních šest měsíců již vykázaly průměrnou rychlost prodeje 61 dní.

Podíl prodávaných dieselů poprvé klesl pod 50 procent, to jest tedy o pět procentních bodů. Pokles vozů na naftu je dlouhodobý. Naopak vozy na benzin zvýšily svůj podíl z loňských 42,1 procenta na téměř 47 procent. Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia s podílem 9,4 procenta. Meziročně si pohoršil Volkswagen Passat, jehož podíl klesl o jeden procentní bod, což vedlo k přesunu ze třetí na pátou pozici. Mírně si polepšily vozy BMW řady 3 a Hyundai i30.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím společnosti Cebia a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč