Ústavní soud zrušil část zákona o majetku České republiky, který se týkal zániku zástavních práv.

20. 10. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, ÚS zrušil část zákona o majetku ČR, která stanovovala, že pokud soukromý majetek propadne státu, zástavní práva k němu zanikají. Sporné ustanovení, ze kterého ústavní soudci vyškrtli krátkou pasáž, totiž zasahovalo do majetkových práv zástavních věřitelů (např. typicky bank). Návrh na zrušení podal Nejvyšší soud.

Zákon o majetku ČR in concreto říkal, že "zástavní práva k majetku, který stát takto nabyl, okamžikem jeho přechodu na stát zanikají". Stát tak mohl majetek bez problémů zpeněžit. V mezičase se právní úprava vyvíjela.

Jiný právní předpis, konkrétně trestní zákoník, přitom nyní stanovuje, že zástavní práva k propadlému majetku nezanikají. Zmíněný nález tak dopadá spíše na starší spory.

Ústavní nález doplňuje, že pokud je dříve propadlý majetek dosud ve vlastnictví státu, nelze k zániku zástavního práva přihlížet, zástavní věřitelé tedy patrně mohou svůj nárok uplatnit vůči státu. "Jestliže v mezidobí stát majetek prodal, tak je třeba chránit dobrou víru nabyvatele," sdělil soudce zpravodaj David Uhlíř.

Justice se problematikou zabývala na základě případu muže, který byl pravomocně odsouzen za krácení daní a jeho nemovitosti poté propadly státu. Ještě před tím si ale vzal několikamilionový úvěr od hypoteční banky, za který ručil domem a pozemky.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Ústavního soudu a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč