V České republice existovalo 200.000 neobydlených bytů v bytových domech.

12. 4. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, roku 2021 se v České republice nacházelo 200.000 neobydlených bytů v činžovních domech. Od roku 2011 jejich počet vzrostl o 40 procent. Toto zjištění vyplývá ze studie ministerstva pro místní rozvoj. Ta pracovala s daty Sčítání lidí, bytů a domů k roku 2021 sbíranými ČSU. Podle studie to zčásti mohou být investiční byty používané pro jiné účely než bydlení nebo se mohou nabízet pro krátkodobé ubytování. Mezi dalšími důvody je ale rovněž nevyhovující technický stav nemovitostí. Důvodem neobydlenosti bytu bývá podle studie často stáří domu, v němž se byt nachází, a to jak z hlediska aktuálního stavu, tak z hlediska finančních nákladů na bydlení. Jedna pětina prázdných bytů se ale nachází v bytových domech, které byly vystavěny či zrekonstruovány po roce 2001. Podle studie to poukazuje na určitý podíl investičních bytů.

Počet dlouhodobě neobydlených bytů v bytových domech se de facto vyrovnal nové výstavbě za posledních deset let. Výrazně to prohlubuje krizi bydlení, protože těch 200.000 bytových jednotek pak na trhu prostě chybí. Pro mě je to další důkaz, že jen výstavba samotná dostupnost bydlení nezvýší,“ konstatoval vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. V České republice se podle posledního Sčítání domů a bytů nachází 860.000 neobydlených bytů. Jejich počet se za posledních 30 let zdvojnásobil. Zhruba 70 procent z těchto bytů se nachází v rodinných domech. Podle expertního odhadu MMR je skutečně dlouhodobě neobydlených bytů asi 577.000, z toho 200.000 v bytových domech a 377.000 v bytech rodinných. Zbývajících 273.000 bytů je pak tzv. přechodně neobydlených a mohou sloužit k občasnému ubytování či k rekreaci.

Celkový bytový fond se od roku 1991 rozrostl o zhruba třetinu. Neobydlené byty v činžovních domech tvoří přibližně třetinu všech českých neobydlených bytů. Výjimku představuje Praha a Karlovarský kraj, kde tvoří byty v bytových domech většinu všech obvykle prázdných nemovitostí. V Praze existuje téměř 75.000 bytů, které se nacházejí v bytovém domě a současně v nich nikdo neuvedl svůj obvyklý pobyt. Jedná se takřka o 80 procent všech neobydlených bytů a o skoro 13 pct celkového bytového fondu v metropoli.


Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Českého statistického úřadu, Ministerstva pro místní rozvoj a České tiskové kanceláře)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč