Senát má opětovně projednávat zavedení zásady teritoriality soudních exekutorů!

9. 8. 2021
Vážení čtenáři, milí klienti, Senát se bude muset znovu zabývat zavedením zásady teritoriality (místní příslušnosti) soudních exekutorů, a to podle krajů. Navrhla to totiž  pirátská senátorka Adéla Šípová v legislativní novele, kterou by horní komora mohla začít projednávat ještě tento měsíc. Jestliže se s ní posléze ztotožní, Sněmovna zřejmě předlohu projedná až v povolebním složení.

Zavedení tzv. teritoriality dlouhodobě podporuje Exekutorská komora České republiky. Princip místní příslušnosti by podle ní výrazně pomohl stabilitě systému vymáhání práva. Naopak část exekutorů a Česká asociace věřitelů s teritorialitou zásadně nesouhlasí. Rozdílné názory pak panují i mezi politiky. Kvůli tomu Poslanecká sněmovna ani Senát začátkem léta zavedení místní příslušnosti exekutorů neschválily v novele, která mj. umožní od roku 2023 zastavovat dlouhodobě bezvýsledné exekuce. Návrh senátorky Šípové má zavést do exekučního řádu krajskou místní příslušnost exekutorů na principu přiřazování exekučního řízení podle abecedního pořadí. Exekutory má určovat exekuční soud. Senátorka v předloze zrušuje systém spojování exekučních řízení, ve kterém exekuční návrhy předávají sami exekutoři. Počítá se slučováním exekucí podle principu jeden dlužník – jeden exekutor.

Se zavedením zásady teritoriality však nesouhlasí ani ČAK (Česká advokátní komora). „Výrazem totální iracionality těch, kteří se bijí za zavedení teritoriality, je absence jakékoliv dopadové studie, tedy analýzy toho, co nastane, pokud by teritorialita byla uzákoněna. Absentuje dokonce jakýkoliv pokus líčit, v čem se situace reálně zlepší. O nějaké statistice či pokusu o odhad, zda se teritorialita nějak projeví na vymahatelnosti práva ani nemluvě. Z tohoto úhlu pohledu se prosazování teritoriality v jakékoliv podobě jeví jako velmi nezodpovědný hazard nejen s majetkem věřitelů, ale také se státním majetkem,“ uvedl a částečně i po odborné stránce uzavřel významný advokát JUDr. Tomáš Sokol.


Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Advokátního deníku a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč