Tzv. konsolidační balíček prodraží roční nájem bytu průměrně o 2 000 Kč.

17. 1. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, konsolidační balíček prodraží roční nájemné bytu o 60 metrech čtverečních podle Asociace nájemního bydlení (dále i jako „ANB“) v průměru o 2 tis. Kč. Růst finančních nákladů na bydlení přinese především zvýšení DPH u centrálního tepla a vodného a stočného z deseti na 12 procent, zvýšení sazby DPH u úklidových služeb vztahujících se na úklid společných prostor z deseti na 21 pct a zvýšení DPH u svozu komunálního odpadu z 15 na 21 %. Ke změně DPH se přidá vyšší daň z nemovitosti, kterou většina pronajímatelů promítne do výše nájemného, informovala asociace ve své analýze.

Inflace cenu tepla a teplé vody a další položky zvedne pro rok 2024 zhruba o deset procent. Při použití této metodiky nám vyšlo, že konsolidační balíček zvýší náklady na bydlení v průměrném bytě o rozloze zhruba 60 m2 minimálně o 1 500 korun ročně, ve větších městech se bude tato suma pohybovat spíše kolem 2 000 korun p.a. V metropoli  bude růst nákladů na bydlení nejvyšší a v některým městských částech se může pohybovat i kolem 2 500 korun,” sdělil člen prezidia ANB a generální ředitel společnosti Heimstaden Jan Rafaj.

Do zdražení se podle analýzy promítne také např. zvýšení poplatku za svoz tuhého komunálního odpadu z deseti na 21 procent, který je ale v každém městě jiný. Nájemné zvýší i jiná sazba daně z nemovitosti, která vzroste skoro o dvojnásobek. V průměru se tak v Brně zvýší asi o 600 korun ročně a v Praze o 800 korun. V menších městech bude ale zvýšení daně z nemovitosti naopak nižší. „Zvýšení nákladů na bydlení se bude pohybovat mezi 150 až 200 korunami měsíčně a to není pro řadu obyvatel naší země málo. Na druhou stranu je poctivé říci, že DPH zase klesá třeba u potravin, takže je dost dobře možné, že z hlediska spotřebního koše domácností bude saldo vyrovnané,“ doplnil a uzavřel Rafaj.


Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ANB a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč