V metropoli loni získalo stavební povolení 9 698 bytů.

7. 3. 2022
Vážení klienti, v Praze loni získalo pravomocné stavební povolení 9 698 bytů, což je o 5 363 více než o rok dříve a nejvíce od roku 1997, od kterého jsou dostupná data. Toto zjištění vyplývá z údajů o stavebnictví, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Hlavní město se v posledních letech potýká s růstem cen bytů o desítky procent ročně, podle vedení metropole je to dáno i nedostatečnou výstavbou. S oživením výstavby se dá ve střednědobém horizontu očekávat zlevnění ceny bytů.

Z celkového počtu loni stavební úřady vydaly povolení pro stavbu 8 283 bytů v nových bytových domech, zbylá připadla na byty v rodinných domech a přístavby. Počet zahájených bytů v Praze byl loni podle dostupných statistik ČSÚ rekordní za období od roku 1997. Konkurovat mohl jen rok 2005, kdy v metropoli začala stavba 8 124 bytů. Loni Český statistický úřad eviduje také skoro 5 000 zahájených rodinných domů ve Středočeském kraji, kde jsou navíc na rozdíl od Prahy obdobné počty v posledních deseti letech stabilní.

Pozitivní vliv na výstavbu v Praze má zahájení výstavby na velkých zanedbaných územích, jako jsou bývalá nákladová nádraží na Smíchově a na Žižkově. Avšak nová výstavba v metropoli má i svoje kritiky. Na posledním jednání městských zastupitelů se např. někteří obyvatelé Žižkova postavili proti navrhované nové čtvrti na tamním bývalém nákladovém nádraží. Plány podle nich nepočítají s dostatečnou občanskou vybaveností a nelíbilo se jim také to, že hlavní město u developerských firem neusiluje o získání většího množství bytů pro nájemní bydlení. Samotná výstavba podle nich bytovou krizi nevyřeší, protože běžní občané již na byty nemají a velkou část z nich skupují investoři, často ze zahraničí. Členové zastupitelstva na zastupitelstvu schválili metodiku pro příspěvky developerů na budování infrastruktury, konkrétně v případě výstavby na Nákladovém nádraží Žižkov by měl magistrát získat od firem asi 1,5 miliardy korun. Praha také připravuje vlastní bytovou výstavu, k tomu účelu založila Pražskou developerskou společnost (PDS). Ta dostala podle dřívějších informací svěřeny městské pozemky o rozloze asi 400.000 m2, na kterých bude v horizontu 10 až 15 let možné postavit až 6 000 bytů pro nájemní bydlení osob v nouzi nebo zástupců podporovaných profesí.

Mgr. Petr Jezdinský (s pomocí ekonomických rubrik)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč