Zastupitelé schválili odkup Hrabalovy chaty v Kersku.

7. 12. 2021
Vážení čtenáři, milí klienti, středočeští zastupitelé schválili odkoupení chaty spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku. Hejtmanství za budovu a okolní pozemek zaplatí 9,9 mil. korun. Cílem kraje je otevřít toto místo veřejnosti a vybudovat expozici připomínající spisovatelův život, tvorbu i vztah k rekreační osadě Kersko.

Myslím, že jsme udělali pro kulturu naší země obrovský krok,“ prohlásila po hlasování hejtmanka Petra Pecková (STAN). Následovat by měl podpis kupní smlouvy, odkoupení chaty má být uhrazeno ještě z letošního rozpočtu. Kersko je součástí obce Hradištko na Nymbursku. Starosta Vlastimil Šesták (pozn. Za Hradištko a Kersko - můj domov) uvítal, že se objekt dostane do vlastnictví kraje a bude přístupný veřejnosti. Obdivovatelé Hrabalova díla si tak už chatu nebudou prohlížet jen z ulice, ale podívají se i dovnitř. Objekt od smrti spisovatele, jemuž nejen místní přezdívali Bogan, podle Šestáka chátral, prováděla se na něm pouze minimální údržba. „Široké publikum teď bude vědět, jak tam ten Bogan žil,“ ocenil Šesták. Dodal, že obec by na nákup nemovitosti neměla finanční prostředky.

Nová expozice v Hrabalově chatě bude v plném provozu v roce 2024. Návštěvníci si ale budou moci chatu prohlédnout dříve, např. při tradiční akci Hrabalovo Kersko. Expozice by měla zahrnovat Hrabalovy osobní předměty a počítá se i s využitím tzv. rozšířené reality, která prostory doplní o další zajímavosti. Na pozemku současně vznikne nový objekt se zázemím pro návštěvníky. Na přípravě expozice a provozu se mají podílet za kraj Polabské muzeum a za ministerstvo kultury Památník národního písemnictví. Kraj a ministerstvo se k tomu již dříve zavázaly v memorandu o spolupráci.

Mgr. Petr Jezdinský (za použití České tiskové kanceláře)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč