Auta v České republice patří k nejstarším v Evropě.

1. 3. 2021
Vážení čtenáři, milí klienti, společnost JURIS REAL Dražby, a. s. se mj. zaobírá i dražbami a aukcemi automobilů. Z tohoto důvodu sledujeme vývoj i v obchodním segmentu motorových vozidel. Tuzemský vozový park loni zestárl o 0,35 roku na průměrných 15,27 roku, což je o čtyři roky více, než činí průměr v Evropské unii. Staří aut se navíc neustále zvyšuje. Za posledních deset let se zvýšilo o dva a půl roku. Výrazný podíl na tom má skladba dovážených ojetin. Tato zjištění vyplývají z údajů Svazu dovozců automobilů (SDA).

ČR má dle statistik v Evropě pátý nejstarší vozový park. Novější auta jezdí např. i na sousedním Slovensko či v Polsku, Česko předhání i Maďarsko. Nejstarší auta mají naopak v Litvě. Ke stárnutí tuzemského vozového parku přispívají především dovážené ojetiny. Loni se podle SDA objevilo v nabídce ojetých vozů více než 54 procent aut starších deseti let a 23,5 procent vozů starších více než 15 let. Mnozí upozorňují, že často jde o vozy s neznámou servisní historií a vysokým počtem najetých kilometrů, některá pak dokonce po nehodách.

Stárnutí aut v tuzemsku zpomalují firemní flotily. Podle průzkumu leasingové společnosti Arval české společnosti své vozy provozují v průměru šest let, než je dají do prodeje nebo vrátí zpět leasingové společnosti. U lehkých užitkových vozidel je to pak 7,3 roku, přičemž evropský průměr činí šest let.

České firmy jsou konzervativní a své vozy nerady mění. I přes menší obnovu svých flotil v komparaci se zahraničím se ale tuzemské fleety výraznou měrou podílejí na omlazování českého vozového parku, neboť tvoří 74 procent všech registrací nových vozidel. Tyto vozy jsou o více než dvě třetiny mladší, než činí celorepublikový průměr.

Počet osobních aut na českých silnicích se loni zvýšil o 140.336 na 6,13 milionu. Prodej nových aut ovšem v posledním roce neustále klesá, loni o 18,8 procenta na 202.971 vozů.

 

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč