Radnice jedničky bojuje proti krátkodobým pronájmům nejen dotacemi.

14. 8. 2020
Vážení klienti, milí čtenáři, zřízení Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života, nová opatření v oblasti bezpečnosti a dotace na zvýšení ochrany domů a bytů před negativními dopady krátkodobých pronájmů. Městská část Praha 1 přitvrzuje podmínky pro krátkodobé ubytovávání turistů, které ve stále agresivnější podobě snižuje kvalitu bydlení občanům Prahy 1.

„Krátkodobé ubytovací služby v domech, které mají v první řadě sloužit k trvalému a spokojenému bydlení, stále agresivněji zasahují do atmosféry domů i do jejich bezpečnostní situace. A to musí skončit!“ Prohlásil starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), který je dle svých slov rád, že se do řešení podařilo vtáhnout politiky i Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). „Vítáme také legislativní návrh Hany Marvanové Kordové, který vznikl i ve spolupráci s Prahou 1. Legislativní proces má ale svoje poměrně dlouhé lhůty, a tak naše městská část již nyní přichází s důležitými opatřeními,“ konstatoval Petr Hejma, podle kterého chce radnice v součinnosti se sdruženími vlastníků jednotek a s bytovými družstvy nekompromisně postupovat proti bezohlednému jednání ubytovacích platforem a vlastníků krátkodobě pronajímaných bytů.

V zastupitelstvu Prahy 1 proto vznikl úplně nový Výbor proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života, jehož předsedkyní byla zvolena Bronislava Sitár Baboráková (ANO 2011), dále radnice připravuje spolu s Městskou policií Praha 1 nová opatření v oblasti bezpečnosti a pro společenství vlastníků jednotek (SVJ) a pro bytová družstva (BD) jsou z iniciativy radního pro majetek a bytovou politiku Jana Votočka (TOP 09) určeny nové dotace na instalaci rádio vodoměrů a automatické otevírání dveří. Díky první dotaci bude možné rozúčtovat skutečnou spotřebu vody jednotlivým vlastníkům bytových jednotek, druhá dotace pak mj. umožní vpustit do domu v případě výtržnosti a rušení nočního klidu Policii ČR. 

Radnice Prahy 1 taktéž vyhlásila dotační programy na nákup a instalaci zabezpečení vstupu do domů a na rádio vodoměry. Hodlá tak zmírnit dopady krátkodobých pronájmů na obyvatele centra města. Zájemci mohli o dotace zažádat do 27. března 2020. Krátkodobé pronajímání bytů vede podle radnice k velké spotřebě vody turisty, kterou však platí všichni obyvatelé bytového domu, či k častému výskytu cizích osob v činžovních domech. Jednorázové dotace byly vyhlášeny na nákup a instalaci biometrických nebo obdobných domovních vstupních systémů a na nákup a instalaci rádio vodoměrů. Rádio vodoměry umožňují rozúčtovat spotřebu vody jednotlivým vlastníkům bytových jednotek. Díky těmto přístrojům je možný dálkový odečet naměřených hodnot bez potřeby vstupovat do konkrétní bytové či nebytové jednotky. Dotace je určena na nákup a instalaci přístroje ke každému bytu. Praha 1 bude v plném rozsahu hradit jak nákup, tak práci spojenou s osazením rádio vodoměrů.

Domovní vstupní systémy mají chránit domy proti nezvaným návštěvníkům. Podmínkou dotace je instalace domovních kamer a uzavření ročního pojištění proti poškození systému. Praha 1 to uvedla na svém webu.

Podle názoru Votočka představuje teď Airbnb pro Prahu 1 největší nebezpečí. Hlavně obyvatelé centra města si stěžují na noční hluk v ulicích i v domech, kde trvalé obyvatele nahrazují byty určené pro Airbnb a další podobné ubytovací služby.

Podle loňské analýzy městského Institutu plánování a rozvoje je tímto způsobem v nejužším centru Prahy pronajímána asi pětina bytů. Vedle Airbnb působí na trhu např. Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals nebo Vrbo.

 

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím webu MČ Prahy 1 a ČtiDoma.cz)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč