Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo práce a sociálních věcí chystají zákon o bydlení.

2. 8. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, MMR a MPSV začaly připravovat nový zákon o podpoře bydlení. Základ by měl být hotový do konce letošního roku. Budoucí právní norma se zaměří na zvýšení dostupnosti bydlení, rozšíření nájemního bydlení i na pomoc v bytové nouzi. Podle legislativního plánu by vláda měla výslednou normu dostat v posledním kvartálu příštího roku.

„Hodláme dát obcím nástroj, aby řešily dostupnost bydlení dávno před tím, než se na věc díváme jako na problém na pomezí bydlení a sociální práce. Sociální bydlení je pouze jedna část. Naše ambice je mít do konce roku základ (návrhu) hotový,“ řekl Ivan Bartoš. Na zákonu začala pracovat skupina zástupců obou resortů.

Podle ministra vychází i ze zahraničních vzorů. Zmínil Vídeň a její sociální a nájemní byty, které jsou oceňovány experty na bydlení. Podle legislativního plánu by měl zákon poskytnout právní rámec pro zvýšení dostupnosti nájemního bydlení i pro zajištění podpory bydlení pro domácnosti v bytové nouzi. Právní předpis nabídne obcím volitelné nástroje k systematickému řešení a upraví pravidla financování, stojí v plánu.

V České republice existuje podle statistik zhruba 4,5 milionu domácností. Podle loňské analýzy iniciativy „Za bydlení“ mělo problémy s bydlením až 600 000 domácností. Z nich až 350 000 vydávalo za byt přes dvě pětiny svého příjmu, až 190 000 hrozila ztráta bydlení a až 60 000 žilo v nevyhovujícím prostředí. Podle odborníků ČR potíže bez zákona o bydlení s rozdělením rolí státu a obcí i nastavením financování nevyřeší. V předminulém volebním období předpis o sociálním bydlení chystala tehdejší vláda, shodu ale nenašla a legislativu neprosadila. Předpis slibovala ve svém programu v minulém volebním období pak i minulá vláda, krátce po svém nástupu ho ale nahradila programem Výstavba s dotacemi a úvěry pro obce. V roce 2020 se z něj v celé republice postavilo 70 bytů.

Situace s dostupností bydlení – ne se sociálním bydlením, ale s dostupným bydlením, aby si mladí mohli dovolit byt koupit, či zaplatit nájem – nebyla řešena řadu let efektivně. Došlo k masivní privatizaci obecních a městských  bytů. Asi se nikdy nedostaneme na úroveň Vídně, je ale cílem zlepšit dostupnost bydlení přes zákon, který připravujeme,“ sdělil ministr Bartoš. Poznamenal, že bez zákonné opory není možné na bydlení čerpat ani žádnou z evropských dotací.

Podle Ivana Bartoše se dají aktuálně využít finanční prostředky z Národního plánu obnovy na revitalizaci brownfieldů, kde mohou vznikat byty. Ty mohou vyrůst i díky spolupráci veřejného a privátního sektoru v tzv. Public Private Partnership (PPP) projektech.

Podporu má získat družstevní bydlení i výstavba malometrážních bytů. Zvažuje se garantovaný nájem. Vlastník by mohl svěřit svůj byt např. do správy města, které by zaručilo včasné placení nájemného a údržbu.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČTK a Advokátního deníku)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč