Nájemné rychle roste.

4. 12. 2022
Vážené klienti, milí čtenáři, ceny nájmů v České republice dál rostou, dostaly se nad úroveň roku 2019 a očekává se další růst. V meziroční komparaci se podle portálu Realitymix.cz zvýšila průměrná cena pronájmu za m2 v republice o takřka 11 procent, v metropoli pak podle analýzy developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group stoupl nájem o 15,6 procenta.

Důvodem rostoucích cen je mj. snižování zásoby dostupných bytů. Např. v krajských městech ubývají nemovitosti s rozlohou nad 70 metrů čtverečních. Podle dat společnosti GarantovanyNajem.cz je pokles bytů o této rozloze meziročně v Praze o více než 54 procent - aktuálně je v metropoli volných 1 960 bytů k pronájmu, zatímco loni se jich v nabídce nacházelo 4 300. V Brně je jich k dispozici 300, to jest meziročně o 30 procent méně. V Plzni nabídka klesla o 37 procent na asi 100 bytů, ukazují data.

Průměrná cena pronájmu za metr čtvereční se zvýšila ve všech krajských městech s exempcí (výjimkou) Ústí nad Labem, sdělila společnost Realitymix.cz. V Brně podle ní stoupla meziročně o 23 procent a v Českých Budějovicích o 17 pct. V Praze je podle Trigemy, Skanska Reality a Central Group na 360 korun za m2 a je na maximu od roku 2016. Průměrná cena krátkodobého nájmu dosahuje 28.500 korun měsíčně. Očekává se, že v příštích dvanácti měsících nájmy dál porostou. V metropoli o tři až čtyři procenta, což je přibližně 500 korun měsíčně, odhaduje Mejzlík. „Cena a poptávka po nájemním bydlení se pravděpodobně bude nadále měnit. Lidé ale nebudou ochotni kvůli zdražujícím se energiím platit enormně vysoké částky. Proto se bude jakýkoliv nárůst uskutečňovat mírným tempem,“ konstatovala studie švýcarské společnosti PriceHubble mezi tuzemskými realitními experty. Mejzlík dále odhaduje, že nedostupnost bydlení způsobená vysokými úrokovými sazbami i cenami nemovitostí spolu s rostoucí cenou za pronájem ovlivní především mladé lidi.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Trigema, Skanska Reality, Central Group, GarantovanyNajem.cz, PriceHubble, Realitymix.cz a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč