Hypoteční úvěr na byt je o polovinu vyšší než průměrný měsíční nájem.

14. 3. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, v současné době je průměrná měsíční splátka hypotéky na průměrný byt o 53 m2 o polovinu vyšší než průměrný měsíční nájem. V tiskové zprávě to uvedla Asociace nájemného bydlení (dále i jako „ANB“ nebo „asociace“). Nájemné je tak podle asociace ekonomicky výhodnější než vlastnické bydlení. Rozdíl mezi splátkou hypotéky a nájmem se ale snižuje. Podle asociace činí nynější průměrný rozdíl 7.768 korun, v roce 2022 to bylo kolem 10.000 Kč. ANB byla založena v roce 2020 a sdružuje 11 vlastníků rezidenčních bytů v České republice, kteří vlastní přes 55.000 nájemních bytů v ČR.

Nájemní bydlení v porovnání s vlastnickým v současné době stále výrazně méně zatěžuje domácí rozpočty a lze říct, že se vyplatí po celé ČR. Domníváme se, že trend je dlouhodobý a posilování nájemního bydlení bude pokračovat i po poklesu úrokových sazeb u hypoték,“ oznámil člen prezidia ANB Jan Rafaj. Asociace odhaduje, že díky nastoupenému trendu bude v České republice v roce 2030 bydlet v nájmu kolem čtvrtiny občanů. Ještě rychleji by měl růst počet tzv. institucionálních pronajímatelů provozujících stovky nebo tisíce bytů. Podle majitelky společnosti BTR Consulting a členky vedení ANB Zuzany Chudoba je např. na pražském trhu 2 326 nájemních bytů v institucionálně spravovaných novostavbách. „Z našeho výzkumu vyplývá, že v roce 2030 bude takto profesionálně spravovaných bytů kolem 10.000, tedy pětkrát víc,“ doplnila Chudoba.

Přestože nájemné bydlení nabízí např. větší flexibilitu, negativem podle viceprezidenta ANB Jakub Vysockého může být, že nevytváří žádnou majetnou hodnotu, ale nájemci investují do cizího. Proti nájemnímu bydlení vypovídá také skutečnost, že nájemce nemůže ovlivnit výši nájemného, a tudíž nemá fixně stanoveno, kolik bude v nejbližších letech platit. Součástí institucionalizovaného nájemného bydlení jsou pak v dnešní době služby, které se následně propisují do finálních cen nájmů.


Mgr. Petr Jezdinský (za využití ANB a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč