ČEZ od Nového roku razantně zvýší cenu elektřiny.

8. 11. 2021
Vážení čtenáři, milí klienti, Energetická společnost ČEZ od Nového roku zvýší cenu elektřiny. Zákazníci si u těch nejběžnějších sazeb připlatí na faktuře v průměru o zhruba třetinu. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Důvodem zdražení je růst velkoobchodní ceny elektřiny.

Samotná cena za spotřebovanou megawatthodinu se ale např. u nejběžnější sazby D02 zdvojnásobí. Zatímco dosud za megawatthodinu platili lidé 1 700 korun bez DPH, nově to bude 3 120 korun. Celkové ceně na faktuře pomáhá to, že regulované poplatky zůstávají v tuto chvíli stejné. Jejich výši na příští rok oznámí Energetický regulační úřad (ERÚ) během listopadu, žádné významné zvýšení ale analytici neočekávají. Pro nejběžnější sazby domácností, které elektřinou vaří a svítí, bude změna ceníků znamenat vyšší platby v průměru o 250 korun měsíčně. Klienti s aktivní fixací budou platit stejné ceny jako dosud, ČEZ pro ně má zajištěnou elektřinu a podmínky fixace dodrží. Velkoobchodní cena elektřiny, kterou ČEZ nakupuje pro zákazníky, za poslední rok stoupla trojnásobně. Na extrémní úrovně totiž vyšplhala cena komodit, které jsou třeba k výrobě elektřiny: plynu uhlí, povolenky.

ČEZ jako jediný dodavatel loni snížil plošně ceníky na dobu neurčitou u všech produktů. Přestože velkoobchodní ceny elektřiny rekordně rostou a daleko překonaly historická maxima, necháváme ceníky na dobu neurčitou na nezměněné úrovni až do konce roku. Energetický trh prochází obdobím, které nikdo nepamatuje. Cena elektřiny za poslední rok stoupla trojnásobně. ČEZ od ledna zdraží rovněž plyn. 


Mgr. Petr Jezdinský (S použitím webů ČEZ a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč