V metropoli se ve 3. kvartálu loňského roku prodalo 1 050 nových bytů.

15. 2. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, v uplynulém třetím čtvrtletí se v hlavním městě prodalo 1 050 nových bytů, což je o 91 procent více než ve stejném období roku 2022, a o pět procent více než v předchozím čtvrtletí. Průměrná prodejní cena za m2 činila 146.459 korun. To je mezičtvrtletně méně o tři procenta a meziročně o procento. Nejprodávanější byly dispozice 2+kk, nejhůře se naopak prodávaly byty 3+kk. Toto zjištění vyplývá ze čtvrtletní analýzy developerských společností Skanska Residential, Trigema a Central Group, kterou jejich zástupci představili.

 „V letošním roce by měly už začít výrazněji klesat úroky hypoték, což poptávku dále posílí,“ sdělil Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group. Během loňského roku rostl zájem o nové byty v metropoli setrvale, celkem se prodalo 2 700 bytů. Podle analýzy stojí za zvýšenou poptávkou stabilizace ekonomické situace a pozitivnější výhled budoucího vývoje. Oživuje i hypoteční trh. Podle Hypomonitoru České bankovní asociace úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v září ze srpnových 5,78 procenta na 5,74 procenta. Ceny nových bytů zaznamenaly mírný pokles, ale stále se drží kolem hranice 150.000 korun za metr čtvereční. Podle developerů je ovlivnila mj. skutečnost, že se na realitním trhu objevilo několik projektů s nižšími zaváděcími cenami nebo speciálními platebními podmínkami. Nabídková cena za m2 činila ve třetím čtvrtletí 150.437 korun, což bylo mezičtvrtletně méně o procento a meziročně o 2,4 procenta. V následujících obdobích je velmi pravděpodobný pokles nabídky, který v součtu s oživující poptávkou bude tlačit na opětovný růst cen.

Do prodeje se podle odborníků v posledním roce dostává menší počet bytů, než tomu bývalo dříve. Kvůli vysokým cenám stavebních prací a materiálů a drahému úvěrovému financování dochází k odkladu řady projektů, protože se investorům výstavba nevyplatí. Rychlejšímu doplnění nabídky dlouhodobě brání také pomalé tempo povolování nové výstavby.


Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Skanska Residential, Trigema, Central Group a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč