V prvním kvartálu ceny bytů v celé České republice klesly o 1,2 procenta.

12. 11. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, v letošním prvním čtvrtletí ceny bytů mezičtvrtletně klesly o 1,2 procenta. Průměrná cena za metr čtvereční tak činila 92.200 korun. Důvodem byla snížená poptávka způsobená inflací, růstem hypoték a zdražením nemovitostí kvůli vysoké ceně energií a stavebních prací. Byty jsou ale stále o 70 procent dražší než před počátkem koronavirové pandemie. Toto zjištění vychází z analýzy finančně poradenské společnosti Deloitte, kterou má ČTK k dispozici. Deloitte je nadnárodní společnost poskytující poradenské služby v oblasti daní, auditu a podnikových rizik. Založena byla v roce 1845 v Londýně. Po celém světě zaměstnává více 244.000 zaměstnanců a v minulém roce měla tržby 59,3 miliardy dolarů (1,3 bilionu korun).

Nejvyšší průměrný propad cen bytů byl zaznamenán v Liberci, kde proti poslednímu čtvrtletí roku 2022 klesla jejich cena o 15,6 procenta. V Ostravě byty zlevnily o 12,6 procenta a v Pardubicích o 11,2 procenta.

Výjimkami jsou naopak Ústí nad Labem, kde ceny vzrostly průměrně o 4,4 procenta, a Zlín, kde vzrostly o skoro pět procent. V Praze ceny takřka stagnovaly s nárůstem o 0,2 procenta. Ceny se v metropoli ale lišily v jednotlivých částech hlavního města. Nárůst byl zaznamenán u bytů v Praze 8 o 5,5 procenta, v Praze 3 o 3,8 procenta a v Praze 9 o 2,8 procenta.

Naopak cena výrazně klesla v centru města. Nejvýraznější propad cen Deloitte zaznamenal o 18 procent v Praze 1 a o 12 procent v Praze 2. Podle analýzy Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) se na konci roku 2022 nabízelo nejvíce bytů v Praze 9, kde existuje velký počet brownfieldů a rozvojových ploch. Naopak v Praze 1 a 2 se jich nabízelo nejméně.

Prodeje bytů v meziročním porovnání v ČR klesly o 9,5 procenta, konkrétně z 6 046 na 5 471 jednotek. V Praze se pak pokles v počtu prodaných bytů projevil mírněji,“ oznámil Petr Hána, odborník na realitní trh z Deloitte.

V prvním čtvrtletí roku 2023 se téměř 64 procent všech bytů prodalo v Praze. Deset procent všech bytů se prodalo v Brně a zbytek připadl na Plzeň a další krajská města. Více než polovinu tvořily novostavby. V panelových domech se prodalo 16 05 bytů a v cihlových domech 1 174 jednotek.

Mg. Petr Jezdinský (za použití Deloitte a ČTK)






Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč