Pozemky meziročně zdražily o 23,2 pct.

14. 9. 2022
Vážení klienti, milí čtenáři, tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v České republice v meziroční komparaci dál rostly. Zdražení bylo největší u pozemků, a to o 23,2 procenta. Ceny bytů za rok stouply o 18,8 procenta a ceny rodinných domů o 17,9 procenta. Toto zjištění vyplývá z HB Indexu Hypoteční banky. HB Index sleduje ceny bytů, rodinných domů a pozemků. Je založený na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Zdražování je podle zmíněné obchodní banky způsobeno jak vysokým podílem investičních nákupů, tak i obavou z pádivé inflace.

Tempo růstu mírně zpomalilo u rodinných domů, což lze přisoudit rostoucím cenám stavebních materiálů. V nadcházejícím období můžeme očekávat výraznější zpomalení tempa růstu související s nynějšími úrokovými sazbami. Zlevňování v žádném ze segmentů ale nenastane.

Od roku 2010 byty v tuzemsku zdražily až o 103 procent. Největší nárůst cen existoval v Ústeckém kraji, v Praze byty rostly o 4,4 procenta, nejvíce v kategorii 2+1 a 2+kk. V hlavním městě pokračuje trend zdražování novostaveb v průběhu výstavby. Developeři se aktuálně častěji přiklánějí k levnějším variantám výstavby. Na druhou stranu však roste tlak ze strany nakupujících na vyšší standard vybavení a jeho energetickou úspornost.

Ceny rodinných domů vzrostly o 4,6 procenta. Od roku 2010 činil celkový nárůst 81,9 procenta. Přetrvává zájem o rodinné domy v dobrém technickém stavu, naopak nižší zájem panuje kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů o rodinné domy určené k rekonstrukci a o novou výstavbu rodinných domů. Občané stále více vyhledávají rodinné domy ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, kde jsou ceny přívětivější. Nejvíce se staví ve Středočeském a Jihomoravském kraji, tj. tedy v dojezdové vzdálenosti od největších českých měst.

Z developerských projektů je největší zájem o řadovou výstavbu. Řada developerů začala do kupních smluv zařazovat inflační doložky, kterými se chrání před zvyšujícími se stavebními náklady.

Růst cen pozemků byl podle indexu silně ovlivněn spekulativními investicemi. Kvůli převisu poptávky se více prodávají i pozemky bez schváleného územního plánu, které investoři kupují ke spekulacím. Ceny pozemků od roku 2010 zdražily o 128,2 procenta.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím HB Indexu a České tiskové kanceláře)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč