Za elektřinu si občané ročně připlatí i více než 1 000 korun.

5. 8. 2021
Vážení čtenáři, milí klienti, za elektřinu si lidé ročně připlatí i více než 1 000 korun. Ceny vzrostou minimálně o desetinu. Důvodem je vývoj na velkoobchodních trzích, kde ceny energií znatelně rostou. Shodli se na tom renomovaní analytici. Trend podle nich lze tlumit aktivním zjišťováním nabídek na trhu a fixací současných cen smlouvou na delší časové období.

Doporučil bych si co nejdříve najít fixní cenu na co nejdelší období, tedy na tři roky. Potíž je pouze ve skutečnosti, že skoro všichni významní hráči už fixní produkty zdražili,“ řekl analytik portálu TZB-info Jan Schindler. Zatímco v prvním kvartálu byla podle Schindlera obvyklá cena elektřiny, tj. jen komodity bez DPH, kolem 1 500 až 1 600 Kč za megawatthodinu (MWh), v nových cenících není výjimkou cena přes 2 000 Kč/MWh. Energetický specialista společnosti Ušetřeno.cz Michal Les sdělil, že důvodem trendu je především vývoj cen emisních povolenek, které zdražují výrobu elektřiny. Domácnosti si podle něj mohou ročně za elektřinu připlatit i více než 1 000 korun. „Tento rok bude ve znamení zdražování. U ceny elektřiny pro domácnosti očekáváme zvýšení cen přibližně o desetinu,“ dodal.

Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2022, na který se teď obchodníci nejvíce zásobí, činí aktuálně asi 65 eur (zhruba 1 660 Kč) za MWh, meziroční nárůst činí více než 40 procent. Analytik společnosti ENA Jiří Gavor uvedl, že hlavní vlnu zdražování čeká ke konci tohoto roku - u tzv. silové elektřiny v průměru kolem 15 pct.

Menší dodavatelé dokáží být velmi konkurenceschopní, nicméně často nemají tak silné finanční zázemí, které by jim umožnilo nákup energií s velkým časovým předstihem. Velké korporace budou více těžit z toho, že si energii na burze pro rok 2022 nakoupili částečně již loni za výrazně nižší ceny. Pro volbu dodavatele je ale rozhodující konkrétní nabídka bez ohledu na velikost firmy, rozhoduje cena a kvalita servisu,“ poznamenal Gavor, který působí i jako výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.


Mgr. Petr Jezdinský (s použitím ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč