Stát vynakládá na podporu bydlení miliardy, problémy ale dle NKÚ přetrvávají.

15. 3. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, stát vynakládá na podporu bydlení miliardy, avšak vliv na trh s bydlením má tato skutečnost pouze okrajový. Toto zjištění vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (dále i jako „NKÚ“). Podle jeho mínění hlavní problémy bytové politiky, především dostupnost a kvalita bytového fondu, dlouhodobě přetrvávají. NKÚ kontroloval fin. prostředky vynakládané ministerstvem pro místní rozvoj (dále i jako „MMR“) a Státním fondem podpory investic (dále i jako „SFPI“). Obě instituce vydaly na podporu bydlení v letech 2016 až 2021 dohromady 13,9 miliardy korun a podpořily více než 4 500 projektů.

„Kontrolní zpráva NKÚ potvrdila naše hodnocení v podstatě neexistující bytové politiky minulé vlády. Je to dost nelichotivé vysvědčení hnutí ANO, které nejdříve shodilo pod stůl zákon o sociálním bydlení s tím, že není potřeba. Poté ho nahradilo investičními programy, o které ale obce neměly kvůli nevhodně nastaveným podmínkám zájem,“ sdělil v reakci místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Kontroloři upozorňují na absenci systémového řešení problematiky podpory bydlení včetně jeho legislativní úpravy od roku 2016. Dotační a úvěrové programy MMR a SFPI jsou mj. zaměřeny i na investiční podporu pořízení sociálních a nájemních bytů. Ve zveřejněné zprávě NKÚ podotkl, že zatímco v letech 2016 až 2022 bylo v ČR dokončeno 234.538 bytů, z podpory MMR vzniklo do konce roku 2021 celkem 1 894 sociálních bytů pro osoby se ztíženým přístupem k bydlení. Dotačně-úvěrový program SFPI Výstavba pro obce, zaměřený na výstavbu sociálních a dostupných bytů, měl zajistit a zlepšit bydlení nejméně 2 375 domácnostem. Na konci roku 2022 bylo ale podle kontrolorů dokončeno pouze 226 těchto bytů. "Předpokládaný ukazatel byl v tomto období plněn jen na cca 9,52 procenta, což je nepřiměřeně málo," uvedl NKÚ. Současné vedení ministerstva pro místní rozvoj v reakci uvedlo, že SFPI loni pod novým vedením úspěšně nahradil neefektivní programy Nájemní byty a Výstavba pro obce. Letos taktéž obcím začne nabízet praktické poradenství pro přípravu projektů bytové výstavby. Systémové řešení bytové nouze a jeho financování pro samosprávy má přinést návrh zákona o podpoře v bydlení, který MMR připravilo společně s ministerstvem práce a sociálních věcí. Návrh by Sněmovna měla projednat v tomto roce. "Je to zákon, který významně může změnit politiku bydlení v České republice. A čekáme na něj téměř 30 let. Společně s celou širokou reformou Bydlení pro život je to teď moje nejžhavější želízko v ohni," poznamenal Bartoš.

Z kontroly rovněž vyplynulo, že MMR nemá dostatek informací o početnosti cílových skupin, o velikosti a kvalitě bytového fondu, zvláště pak toho, který je využíván k sociálnímu bydlení. „MMR ani SFPI nedisponují přehledem o skutečné obsazenosti sociálních a nájemních bytů,“ míní kontroloři.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím NKÚ, MMR, SFPI a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč