Byt v České republice se na nájemném zaplatí za asi 25 let.

21. 10. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, průměrný 65metrový byt v ČR by se na základě aktuálního nájmu v druhém čtvrtletí zaplatil za 24,8 roku, meziročně o pět měsíců rychleji. V období před pandemií koronaviru to bylo 19,5 roku a na jaře 2022, poté, co ceny nemovitostí skokově vzrostly, 30 let.

Toto zjištění vyplývá z analýzy realitního portálu Bezrealitky.cz, kterou má ČTK k dispozici. Rozbor vznikl na základě zjednodušeného modelu porovnávající současné ceny nájmů a ceny bytů. Do výpočtu nejsou započítané žádné další finanční náklady na provoz bytu ani předpoklad zvýšení nájemného nebo růstu cen nemovitostí.

Celorepubliková hodnota je podle analýzy ilustrační a v krajích existují výraznější rozdíly. Podle zjednodušeného modelu se investice vrací občanům i nadále nejrychleji u severních krajů republiky.

V Ústeckém kraji se byt splatí na nájemném za 16,5 roku, v Karlovarském kraji za 19,4 roku a Moravskoslezském kraji za 20 let. Nejpozději se naopak splatí byty v Praze, kde se peníze investorovi vrátí za 29,1 roku. V meziroční komparaci tato hodnota stagnuje.

Po Praze následuje Jihomoravský kraj, kde se byt zaplatí za 26,8 roku. Konkrétně v Brně podle rozboru vzrostla návratnost meziročně nejvíce, a to skoro o desetinu.

Na třetí příčce se umístil Hradec Králové a města v jeho okolí. Byty v tomto regionu si na sebe podle zjednodušeného modelu vydělávají za 24,9 roku. 

Mgr. Petr Jezdinský (za využití Bezrealitky.cz a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč