Ceny bytů v Brně za poslední dva roky vzrostly až o dvacet procent.

7. 10. 2020
Milí čtenáři, průměrný brněnský byt o ploše šedesát m2 aktuálně pořídíte za zhruba 4,2 milionu korun. Ještě před dvěma lety se ale přitom kupní cena za stejně velký byt pohybovala kolem 3,3 mil. korun. Navíc trend růstu cen imobilií by se neměl v blízké budoucnosti zásadně měnit. Nepředpokládá to město Brno, realitní kanceláře ani stavební firmy.
 
Vysoká hladina cen za nemovitosti v Brně a jeho okolí je způsobena hned několika protichůdnými tendencemi. V bytech, kde ještě před několika lety bydlely početné rodiny, v současné době bydlí dva tři lidé. Z toho vyplývá, že moderní bydlení s sebou nutně nese nárůst plochy, kterou obývá jeden průměrný člověk. Dalším významným faktorem, který přispívá ke zvýšení cen za reality v Brně, je atraktivita města. Po studiích zde zůstává žít nezanedbatelné procento univerzitních studentů, kteří původně z Brna nepocházejí. Také se sem stěhují lidé za prací, i když v Brně před tím nikdy nestudovali.
 
Mladé rodiny, popř. lidé s nízkým podílem vlastních zdrojů, velmi často vyhledávají nájemní bydlení. Brno je navíc studentské město, ale kapacita vysokoškolských kolejí není zdaleka dostačující. Připočítejme ještě tisíce především IT specialistů, kteří jsou zaměstnáváni světovými korporacemi sídlícími v Brně a zjistíme, že podíl nájemního bydlení v Brně raketově roste, což má za následek i logický nárůst cen.
 
Město Brno zvýšení zájmu o nájemní bydlení potvrzuje a pro futuro počítá s tím, že nájemní bydlení bude stále vyhledávanější variantou. „Nájemní bydlení je v České republice využíváno výrazně méně než v ostatních evropských zemích. Zatímco u nás je podíl domácností užívajících nájemní byty zhruba na dvaceti procentech, v Německu či Rakousku se pomalu blíží k padesáti procentům,“ konstatuje Radka Loukotová z Magistrátu města Brna. Drahé bydlení v Brně má za následek stěhování do jeho zázemí. Tato migrace obyvatel ale pro město přináší řadu negativních jevů. Zvyšuje se intenzita dopravy, rostou finanční nároky na stavbu a opravu silniční a technické infrastruktury, zhoršuje se ovzduší a zvyšuje se hluková zátěž, a také jsou kapacitně přeplněné mateřské a základní školy, zejména v okrajových částech města. Město odchodem lidí do zázemí taktéž přichází o daňové příjmy, ale nutnost investic se naopak zvyšuje. I proto se Brno snaží udržet stávající obyvatelstvo a motivovat nově příchozí k tomu, aby se stali občany města.
 
Mgr. Petr Jezdinský (s použitím webů a tiskových zpráv Hypoindex.cz a Statisticky.cz)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč